Чуждите инвеститори се върнаха на имотния пазар

Чуждите инвеститори се върнаха на имотния пазар | StandartNews.com

София. Сделките с недвижими имоти възвръщат лидерските си позиции сред преките чужди инвестиции в страната, сочат данните на БНБ към края на септември. Секторът на недвижимите имоти заедно с наемите и бизнес услугите е на първо място по привлечени чужди инвестиции за първите девет месеца на годината - 354,1 млн. евро. На второ място е секторът "Транспорт, складиране и съобщения", където са привлечени инвестиции за 246,3 млн. евро, следван от "Финансово посредничество" - 159,5 млн. евро. Преките чужди инвестиции за периода януари-септември 2014 г. възлизат на 1,105 млрд. евро, или 2,7% от БВП. Това е с 55,1 млн. евро, или с 4,8% по-малко от същия период на 2013 г. Само за септември обаче има оттегляне на инвестиции с 202,1 млн. евро при намаление на вложенията за същия месец преди една година с 13,2 млн. По страни най-много инвестиции за деветмесечието идват от Австрия - 284,2 млн. евро, следвана непосредствено от Холандия с 281,9 млн. евро. Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Люксембург - 19,6 млн. евро.

Текущата и капиталовата сметка на платежния баланс на страната е отрицателна за септември 2014 г. с 15,2 млн. евро. при излишък от 82,8 млн. евро за същия месец на 2013 г., сочи отчетът на централната банка. За деветмесечието обаче балансът е положителен и възлиза на 942,7 млн. евро. За деветте месеца на 2013 г. излишъкът е бил доста повече - 1,593 млрд. евро, посочват експертите на БНБ.

Прогнозират раздвижване при наемането на офиси

Търсенето на бизнес имоти се очаква да се увеличи в повечето от страните от Централна и Източна Европа през 2015 г. За България се прогнозира увеличаване на търсенето от страна на наемателите, обясняват в свой анализ от Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (Royal Institution of Chartered Surveyors, RICS). Прогнози за повишаване в търсенето на офиси има също за Чехия и Унгария, като негативна е тенденцията само за Румъния. Цените за първокласни активи от всички видове имоти ще се увеличат с около 4% в България и Унгария и с 3% в Румъния през 2015 г., прогнозират още експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай