Да прехвърлим ли втората пенсия в НОИ?

Човек може да започне да взема от втория стълб преди първия, защото не се иска стаж

Да прехвърлим ли втората пенсия в НОИ? | StandartNews.com
  • Човек може да започне да взема от втория стълб преди първия, защото не се иска стаж
  • Дружеството ще изплаща месечната сума докато човекът е жив, дори и да свършат парите в партидата му, казва Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Има ли яснота каква втора пенсия ще вземат първите жени, които получат това право след септември 2021 г?
- Ние сме свикнали в първия стълб да имаме административно определяне на размера. Но във втория стълб всичко е резултат от натрупаните осигурителни вноски - колкото по-голяма е вноската, толкова по-голяма ще е пенсията. Няма горна или долна граница. Има хора, които 20 г. са правили осигуровки, други - 5 г. Затова картината е шарена. Но ако някой се е осигурявал около тавана в продължение на 20 г., би трябвало размерът на пенсията му от втория стълб да е около 200 лв.
- Има три основни варианта, от които можем да изберем как да получаваме пенсията си. Според Вас кой е най-удачен?
- Да, има възможност пенсията да се изплаща пожизнено, на няколко транша или парите да се изтеглят накуп. Вероятно повечето хора ще решат да получават пожизнена пенсия. Но когато става дума за малка сума или когато хората имат някакви житейски планове и им трябват пари, може да поискат да си ги изтеглят. Има една особеност - човек може да започне да получава пенсията от втория стълб преди тази от първия. Защото при втория стълб изискването на закона е да има възраст, но го няма изискването за стаж. И в един момент може да се окаже, че от първия стълб още не е придобил право. Това променя ситуацията за много хора.
- Таксите, които ще прибират пенсионните фондове при изплащането на пенсията, всеки месец ли ще се удържат?
- Тези такси ги определя законът. Те са за разходите, които пенсионните дружества правят за управление на парите за втората пенсия. Защото парите продължават да се управляват и след като започне изплащането на втората пенсия. 
- Т.е започва теглене от партидата, но в същото време пенсионното дружество продължава да инвестира парите от нея?
- Да, точно така. Докато човек получи и последната си пенсия, тези пари се управляват и носят доходност. Има една представа, че във втория стълб има такси, а в първия - няма. Това не е така. Около 3% годишно от всички пари, които постъпват в НОИ - т.е. в солидарния стълб, отиват за издръжка на Института.
- А колко са таксите на фондовете?
- Има законова граница, но конкретният размер е записан в индивидуалния договор между човека и пенсионно-осигурителното дружество.Аз мисля, че размерът на таксите сега отново ще бъде коментиран с промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/.
- След като парите в партидите ни ще продължават да бъдат управлявани и инвестирани, възможно ли е те да се увеличат или намалят?
- Да, от доходността те нарастват. Има и риск - при една финансова криза може да има отрицателни резултати. Затова сега се обсъжда при най-лошия случай, ако доходността е отрицателна, размерът на пенсията да бъде изчислен на базата на номиналната осигуровка - т.е. на парите, които хората са внасяли. Дори и управлението им да е било с отрицателен резултат поради лош пазар, не може пенсията да е по-ниска от абсолютния размер на вноските, които са направени. По този начин се дава допълнителна гаранция за хората, че едно управление, което не е довело до увеличаване на техните пари, а до намаляване, не може да се отрази на размера на пенсията им. Ако човекът е жив и свършат парите в неговата партида, пенсионното дружество е длъжно да продължи да му изплаща пенсията докато е жив на базата на резервите, които е длъжно да създаде.
- А размерът на пенсията същият ли ще е?
- Да, не може да бъде намалявана пенсията.
- Вашият съвет какъв е - да прехвърлят ли хората парите си от пенсионните дружества в НОИ?
- Този въпрос е много важен за всеки човек. Затова е коректно на хората да се даде възможност до последния момент преди да излязат в пенсия да имат право да решават, а не да им казваме - имате 6 месеца или 1 година.  Няма универсален отговор на въпроса - какво да правя. За да вземе решение, човек трябва да направи следното: да отиде в пенсионното дружество, където се осигурява и да каже: вижте ми партидата и ми кажете - ако утре се пенсионирам, каква пенсия ще ми дадете. След това да отиде в НОИ и да пита там каква пенсия ще получи от първия стълб. После да попита: "Ето толкова пари имам във втория стълб, ако ги прехвърля - колко ще стане пенсията ми?" И чак след като има пълната информация, да вземе своето решение. Защото има много хора, които ако си прехвърлят парите без да са събрали тази информация, рискуват това да не се отрази на размера на пенсията от НОИ.Ще дам два примера:Ако човек има малки осигуровки, малко години ги е внасял и пенсията му от НОИ е под 300 лева, той ще получи най-малко 300 лева, защото административно беше вдигнат минималният размер. Ако този човек има изчислена под 300 лева пенсия от първия стълб, това означава, че има малко пари и във втория. Например пенсията от НОИ е 270 лева, с прехвърлянето на парите става 290 лева. Но той така или иначе ще получи 300 лв. В този случай не бих посъветвал човека да не си прехвърля парите, защото ще ги загуби. Другият пример - ако човекът има големи осигуровки в първия стълб и получава максималната пенсия - 1440 лева, ако реши да си прехвърли парите от втория стълб в първия, той няма да получи повече от 1440 лева, защото има таван. В този случай човекът също ще загуби, защото ще си даде парите, но няма да получи по-висока пенсия. Затова искам да отправя послание - проверявайте! Поискайте и от НОИ, и от пенсионното дружество да изчислят. Чак тогава вземете решение.
- Но дали в НОИ ще направят такава услуга? Чувала съм, че процедурата за изчисляване на пенсията е доста дълга и мъчителна.
- По принцип трябва да го правят, но вечно имат много работа. Едно от нещата, които би трябвало да се направи между първо и второ четене на промените в КСО или да го свърши следващият парламент, е да задължат и пенсионните дружества, и НОИ при поискване от да правят тези изчисления. Става дума за права на човека. И не е коректно една администрация да каже - имам друга работа и не мога да проверя какви са твоите права. 
- А какво се случва с с коефициента от 20%, който намаляваше първата пенсия на хората, които трябва да получават и втора?
- С изменението в КСО едно от важните неща, които трябва да бъдат приети, е коригиране на този коефициент - ако бъде прието предложението, коефициентът за намаляване на пенсията от първия стълб ще е между 7 и 9%. Това е вече коректно изчисление. Намалението на първата пенсия е по причина, че хората, родени преди 1 януари 1960 г., имат по-голяма осигуровка в първия стълб, отколкото тези, родени след тази дата, тъй като една част от нея отива във втория стълб.
- Ако този коефициент се намали, равноправни ли ще са хората родени преди и след 1 януари 1960 г.?
- Да. В огромния брой случаи, ако човек се е осигурявал поне 15 г. във втория стълб, наистина двете пенсии ще са по-големи от едната в НОИ. Тези хора, които имат малко осигурителен стаж, били са безработни, работили са в чужбина и т. н. - за тях парите във втория стълб са малко и е възможно, ако ги прехвърлят в първия стълб, да са в по-добра ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай