Чакаме 9 млрд. лв. от Балкански поток за 20 години

През 2030 г. приходите за "Булгартрансгаз“ от транспортиране ще бъдат над 440 млн. лв.

Чакаме 9 млрд. лв. от Балкански поток за 20 години | StandartNews.com

Анализи на министерството на енергетиката показват, че България може да очаква, че при реализацията на проекта „Турски поток“ на наша територия (станал вече известен като „Балкански поток“) приходите на „Булгартрансгаз“ ще се увеличат и през следващите 20 години ще бъдат 9 млрд. лева. Очаква се през 2030 г. приходите за "Булгартрансгаз“ от транспортиране да бъдат над 440 милиона лева. В момента тези приходи са между 200 и 220 милиона лева. Това съобщи в интервю за предаването „Беновска пита“ по Канал 3 министър Теменужка Петкова.

В момента приходите на оператора на газовата ни инфраструктура са между 200 и 220 милиона лева. С освобождаването на капацитета по трансбалканския маршрут (използван сега) ще имаме възможност да обявим търг и да се възползваме и от капацитета на този газопровод, уточни още министърът.

Теменужка Петкова съобщи, че в момента се работи по изграждането на първите 11 км от  „Балкански поток“ от турската граница до компресорна станция "Странджа". След това има съществуваща инфраструктура от повече от 140 километра, след което на територията на община Провадия трябва да започне строежът на тази липсваща инфраструктура, която е 474 километра и излиза на изходна точка на българо-сръбската граница при Зайчар.

На въпроса: "Какво имаше предвид премиерът Борисов като каза, че България отново е в газовата игра?“, Теменужка Петкова отговори, че казаното от министър-председателя е вярно и страната ни отново е на газовата карта на Европа, и то като стратегическа държава. Тя обясни, че сключването на договора за строежа на "Балкански поток“ е изключително важна крачка към реализацията на този проект, който е бил включен и в енергийната  стратегия на България.

Народното събрание е приело предложението на МС и е направило актуализация на енергийната ни стратегия. "Така че с реализацията на този проект България наистина продължава да има много важна позиция на газовата карта на Европа“, категорична бе Петкова.

Обяснявайки защо проектът беше преименуван на "Балкански поток", министърът каза, че това е така, защото проектът има изключително важно значение не само за България, но и за целия регион. Той ще допринесе за енергийната сигурност в региона и ще даде възможност и на страната ни да реализира концепцията си за изграждане на газоразпределителен център.

"Затова, защото през България ще преминават потоци природен газ, а за да говорим за хъб, ние трябва да имаме необходимите количества газ, които да преминават през нашата страна!“, обясни министърът на енергетиката.

Що се отнася до проекта за "АЕЦ "Белене“ Теменужка Петкова посочи, че е сформирана комисия, която включва представители на МЕ и БЕХ, прави се анализ на всички постъпили документи за участие, които са няколко като разновидности. Част от участниците желаят да участват като стратегически инвеститор, други желаят да придобият миноритарен дял и да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия.

 Две от компаниите също желаят да участват в реализирането на проекта, това са "Дженеръл електрик“ (САЩ) и "Фраматом" (Франция), като "Дженеръл електрик“ иска да бъде проектант на този проект и да достави турбините, като осигури и финансирането. Френската компания "Фраматом“ също желае да участва в проекта по такъв начин.

Относно това дали ще се спази едномесечният срок, в който да се селектират участниците Теменужка Петкова обяви, че срокът за това кога ще обявим компаниите, с които желаем да водим преговори, изтича през ноември. Така че в момента комисията работи и разглежда заявленията, правят се проверки и проучвания, тъй като има заложени определени критерии.

Петкова припомни, че има две български компании, които са заявили желание за участие, има консорциум, който желае да участва като стратегически инвеститор и компания, която иска да сключи договор за изкупуване на електрическа енергия и да притежава миноритарен дял.

Министърът на енергетиката подчерта, че тук е много важно да отбележим желанието за участие от страна на Република Северна Македония. Нашите съседи искат да придобият 10% от капитала на бъдещата проектна компания и наред с това да бъде сключен договор за изкупуване на електрическа енергия, който да представлява 10% от цялото произведено количество енергия.

Процедурата предвижда след като българската страна прецени кой от заявилите желание иска да участва като стратегически инвеститор, на етапа на преговорите ще бъдат предоставени всички тези заявления за закупуване на електрическа енергия на потенциалните стратегически инвеститори.

По думите на Теменужка Петкова има много добро сътрудничество с "Росатом“. Преди две години е бил удължен животът на 5-ти блок на централата, получили сме лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. Предстоят последни уточнения и се очаква в началото на октомври АЯР да се произнесе и да бъде удължен полезният живот на 6-и блок с още 30 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай