"Булгаргаз" ни изненада с цената на газа

Очаква се КЕВР да утвърди предложението

"Булгаргаз" ни изненада с цената на газа | StandartNews.com

„Булгаргаз“ ЕАД внесе окончателно за разглеждане в Комисията за енергийно и водно регулиране предложението си за цената на природния газ за месец ноември. Общественият доставчик предлага тя да падне до 123.47 лева/MWh (без цена за пренос, акциз и ДДС), което е намаление с над 47% спрямо октомврийската.

Преди няколко дни държавната газова компания очакваше понижението да е с около 45%, но цените на европейските борси продължават да падат и това позволява допълнително поевтиняване и в България. Индексите на европейските газови пазари за доставки през ноември 2022 г. са на нива от 130 EUR/MWh.

Общественият доставчик изтъква, че като цяло падането на цените у нас се дължи на „конкурентните цени, получени в рамките на проведената от „Булгаргаз“ ЕАД процедура за доставка на природен газ през ноември и на намалението на цената на европейските газови пазари.“

В интервю за bTV в неделя енергийният министър Росен Христов обяви, че по време на търговете за втечнен природен газ са получени добри цени и заради обявените преговори с „Газпром“, на които руската компания не откликна.

Самият факт, че отворихме преговорите, накара останалите доставчици да се конкурират с тях“, категоричен е енергийният министър.

За разлика от цените на тока и парното, при газа КЕВР не ги определя, а само ги утвърждава. Тоест регулаторът ще одобри предложената цена и от днес, 1 ноември, бизнесът, топлофикациите и крайните доставчици ще купуват суровината от „Булгаргаз“ при тази цена. Те обаче ще начисляват върху нея своите такси, както и държавните данъци – акциз и ДДС.

През октомври имаше друго голямо намаление на цените – с над 30% – но въпреки това цената все още е с 30% по-висока от същия период на миналата година, припомня economic.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай