Сряда,

Булбанк пусна революционни карти - от царевичен кочан

От: Даниела Денева -
1111
Булбанк пусна революционни карти - от царевичен кочан
A
A
A

Революционен продукт, произведен от кочана на царевицата, пусна УниКредит Булбанк. Дебитните карти, които се появяват за първи път на българския пазар, са създадени по нова технология, която позволява производството да е със здравината на познатите ни PVC карти, но 84% от всички материали са екологично чисти. Сърцевината на PLA картата е произведена на 100% от влакна от кочана на царевицата, като останалата полезна част от растението отива в животновъдството. Благодарение на естествените материали, използвани за направата на PLA картите, те могат напълно да се разграждат, а при горене не отделят токсични изпарения.

Новите карти бяха представени днес от ръководството на банката -  Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС, Борислав Генов, директор „Банкиране на дребно“ и Димитър Пенков, директор „Карти“, съвместно с Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

"Този продукт е израз на основните приоритети в нашата работа - устойчиво развитие и насочване на инвестициите в полза на бъдещите поколения", посочи Цветанка Минчева. И припомни, че други продукти на банката в полза на зелената икономика са "зелената" ипотека и "зеленият" лизинг за автомобили.

"Вярваме, че всяко действие в посока ограничаване на употребата на пластмаса е действие с дългосрочен положителен ефект за околната среда. Благодарни сме и на нашите клиенти, които ни подкрепят в тези усилия и заедно успяваме да трансформираме потребителските си навици в името на по-устойчиво бъдеще“, допълни Цветанка Минчева. 

Красимира Райчева също подчерта, че основната стратегия на Visa е да подпомага хората с продукти и услуги, които възпрепятстват климатичните промени. Тя цитира проучване на Visa, направено съвместно с университета в Кеймбридж, според което забързаният начин на живот в градовете е причина за 62% от замърсяването на околната среда. Един от начините за намаляване на вредните емисии е споделената икономика - използване на рециклирани вещи и наемане, което вече се е превърнало в тенденция в България.

Райчева посочи, че потребителите също търсят продукти, които опазват околната среда, като най-активни в това отношение са милениалите /хората на възраст между 25 и 40 г./. 70% от представителите на поколението Z ясно са заявили, че искат да направят промяна към по-устойчив и екологичен начин на живот, а половината от всички запитани са посочили, че искат компаниите да работят за това да направят зелените продукти по-достъпни. Мениджърът на Visa съобщи още, че заради стратегията си компанията е включена в глобалния индекс Дау Джоунс за опазване на околната среда. 

"Един от фокусите на Visa е да вдъхновява потребителите да водят по-устойчив живот чрез дигиталните разплащания, както и да съдейства за премахването на всички пречки пред тази промяна в поведението. Ние подкрепяме банките и компаниите за финансови услуги да въвеждат устойчиви технологии в платежната система, за да насърчат потребителите да правят екологично осъзнат избор, когато изразходват средства. Щастливи сме, че благодарение на партньорството ни с УниКредит Булбанк ще помогнем за намаляване на употребата на пластмаса като част от цялостната ни политика за по-чиста околна среда," добави още Красимира Райчева. 

Друга промяна, свързана с новите екокарти, е, че тяхната валидност се увеличава на 6 години, което се прави за първи път в България. Досега пластините имат срок от 2 или от 4 г. А доставката им до страната ни ще става с кораби, вместо със самолети, отново с цел да се намалят вредните емисии, отделяни във въздуха.

"За една година производството на банкови карти в света се равнява на направата на 80 боинга 747", каза Борислав Генов.  

От УниКредит Булбанк очакват допълнително засилване на тенденцията към увеличение на картовите разплащания.Все по-често плащаме с карта покупки на минимална стойност като например сутрешното кафе и пакет дъвки, показват данните. Така за първата половина на годината плащанията на POS терминали на клиенти на банката са се увеличили с 43% спрямо първите шест месеца на 2021 г. 

УниКредит Булбанк в партньорство с Visa започна замяната на досегашните карти Visa Debit & Visa Gold Debit с картите от ново поколение в началото на лятото. Скоро към PLA банковите карти ще се присъединят и UniCredit Shopping card - кредитна карта с възможност за разсрочване покупките на вноски и Visa Business Leader - международна безконтактна бизнес дебитна карта. В следващите 18 месеца, най-масово използваните банкови карти в мрежата на УниКредит Булбанк ще са произведени от царевични влакна (PLA) или над 1 млн. новоиздадени и подновени карти. 

По данни на УниКредит Булбанк, се наблюдава засилено търсене на новите карти, като след стартиране на предлагането им се отчита повишението от 20% за месец август 2022 г. в сравнение с месец юли 2022 г. Но освен ограничаване на употребата на пластмаса, банката, която е лидер в дигиталните услуги, се стреми да насърчава и улеснява потребителите си в ползването и на широкия набор от дигитални банкови услуги. 

„Над 15% от нашите картодържатели са с дигитализирани карти и поведението им показва, че това наистина им носи много удобство. Данните ни сочат, че след дигитализиране на картата, тоест след като клиентът получи възможността да плаща с телефона или смарт часовника си, броят на плащанията скача тройно за месец. Към края на миналия месец сме отчели над 3 милиона дигитални плащания“, казва Борислав Генов. По изчисления на банката само благодарение на възможностите за електронно подписване на документи за всички видове карти, доставка на адрес на картата и е-ПИН в Булбанк Мобайл са спестени 650 хиляди страници.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com