Булбанк пусна революционни карти - от царевичен кочан

Валидността на новите екопластини ще е 6 години

Булбанк пусна революционни карти - от царевичен кочан | StandartNews.com

Революционен продукт, произведен от кочана на царевицата, пусна УниКредит Булбанк. Дебитните карти, които се появяват за първи път на българския пазар, са създадени по нова технология, която позволява производството да е със здравината на познатите ни PVC карти, но 84% от всички материали са екологично чисти. Сърцевината на PLA картата е произведена на 100% от влакна от кочана на царевицата, като останалата полезна част от растението отива в животновъдството. Благодарение на естествените материали, използвани за направата на PLA картите, те могат напълно да се разграждат, а при горене не отделят токсични изпарения.

Новите карти бяха представени днес от ръководството на банката -  Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС, Борислав Генов, директор „Банкиране на дребно“ и Димитър Пенков, директор „Карти“, съвместно с Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

"Този продукт е израз на основните приоритети в нашата работа - устойчиво развитие и насочване на инвестициите в полза на бъдещите поколения", посочи Цветанка Минчева. И припомни, че други продукти на банката в полза на зелената икономика са "зелената" ипотека и "зеленият" лизинг за автомобили.

"Вярваме, че всяко действие в посока ограничаване на употребата на пластмаса е действие с дългосрочен положителен ефект за околната среда. Благодарни сме и на нашите клиенти, които ни подкрепят в тези усилия и заедно успяваме да трансформираме потребителските си навици в името на по-устойчиво бъдеще“, допълни Цветанка Минчева. 

Красимира Райчева също подчерта, че основната стратегия на Visa е да подпомага хората с продукти и услуги, които възпрепятстват климатичните промени. Тя цитира проучване на Visa, направено съвместно с университета в Кеймбридж, според което забързаният начин на живот в градовете е причина за 62% от замърсяването на околната среда. Един от начините за намаляване на вредните емисии е споделената икономика - използване на рециклирани вещи и наемане, което вече се е превърнало в тенденция в България.

Райчева посочи, че потребителите също търсят продукти, които опазват околната среда, като най-активни в това отношение са милениалите /хората на възраст между 25 и 40 г./. 70% от представителите на поколението Z ясно са заявили, че искат да направят промяна към по-устойчив и екологичен начин на живот, а половината от всички запитани са посочили, че искат компаниите да работят за това да направят зелените продукти по-достъпни. Мениджърът на Visa съобщи още, че заради стратегията си компанията е включена в глобалния индекс Дау Джоунс за опазване на околната среда. 

"Един от фокусите на Visa е да вдъхновява потребителите да водят по-устойчив живот чрез дигиталните разплащания, както и да съдейства за премахването на всички пречки пред тази промяна в поведението. Ние подкрепяме банките и компаниите за финансови услуги да въвеждат устойчиви технологии в платежната система, за да насърчат потребителите да правят екологично осъзнат избор, когато изразходват средства. Щастливи сме, че благодарение на партньорството ни с УниКредит Булбанк ще помогнем за намаляване на употребата на пластмаса като част от цялостната ни политика за по-чиста околна среда," добави още Красимира Райчева. 

Друга промяна, свързана с новите екокарти, е, че тяхната валидност се увеличава на 6 години, което се прави за първи път в България. Досега пластините имат срок от 2 или от 4 г. А доставката им до страната ни ще става с кораби, вместо със самолети, отново с цел да се намалят вредните емисии, отделяни във въздуха.

"За една година производството на банкови карти в света се равнява на направата на 80 боинга 747", каза Борислав Генов.  

От УниКредит Булбанк очакват допълнително засилване на тенденцията към увеличение на картовите разплащания.Все по-често плащаме с карта покупки на минимална стойност като например сутрешното кафе и пакет дъвки, показват данните. Така за първата половина на годината плащанията на POS терминали на клиенти на банката са се увеличили с 43% спрямо първите шест месеца на 2021 г. 

УниКредит Булбанк в партньорство с Visa започна замяната на досегашните карти Visa Debit & Visa Gold Debit с картите от ново поколение в началото на лятото. Скоро към PLA банковите карти ще се присъединят и UniCredit Shopping card - кредитна карта с възможност за разсрочване покупките на вноски и Visa Business Leader - международна безконтактна бизнес дебитна карта. В следващите 18 месеца, най-масово използваните банкови карти в мрежата на УниКредит Булбанк ще са произведени от царевични влакна (PLA) или над 1 млн. новоиздадени и подновени карти. 

По данни на УниКредит Булбанк, се наблюдава засилено търсене на новите карти, като след стартиране на предлагането им се отчита повишението от 20% за месец август 2022 г. в сравнение с месец юли 2022 г. Но освен ограничаване на употребата на пластмаса, банката, която е лидер в дигиталните услуги, се стреми да насърчава и улеснява потребителите си в ползването и на широкия набор от дигитални банкови услуги. 

„Над 15% от нашите картодържатели са с дигитализирани карти и поведението им показва, че това наистина им носи много удобство. Данните ни сочат, че след дигитализиране на картата, тоест след като клиентът получи възможността да плаща с телефона или смарт часовника си, броят на плащанията скача тройно за месец. Към края на миналия месец сме отчели над 3 милиона дигитални плащания“, казва Борислав Генов. По изчисления на банката само благодарение на възможностите за електронно подписване на документи за всички видове карти, доставка на адрес на картата и е-ПИН в Булбанк Мобайл са спестени 650 хиляди страници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай