Брюксел застана зад газовия хъб "Балкан" (ОБЗОР)

Брюксел застана зад  газовия хъб "Балкан" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Страната ни инициира тристранна среща с ЕК и Русия за доставките

Десетки представители на Европейската комисия, САЩ, Русия, Турция и на над 30 големи инвестиционни и енергийни компании събра кабинетът "Борисов" на международен инвестиционен форум, посветен на идеята за изграждане на газов хъб "Балкан" край Варна.

Имам личното уверение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че газовият хъб "Балкан" ще се реализира. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инвеститорската кръгла маса за реализацията на газоразпределителния център "Балкан", която се проведе във ваканционния клуб "Ривиера" край Варна. Само преди 6 месеца темата за газовия хъб звучеше като хипотеза, припомни Борисов. "Днес, в присъствието на компании и представители от Европа, САЩ, Турция и Русия ние представяме проекта", продължи той. България започва преговори за доставки на газ за хъб "Балкан", посочи още Борисов. Първата стъпка за това ще бъде инициирането на тристранна среща между страната ни, Европейската комисия и Русия, която трябва да се случи още тази есен, подчерта Борисов. Идеята е изграждането на хъба у нас да докаже, че България няма да бъде изключена от газопреносната система на Европа и няма да се превърне само в клиент, категорично подчерта премиерът Бойко Борисов.

Форумът беше определен като първата крачка към осъществяването на проекта и като ясен знак, че всички държави са добре дошли в него.

"Няма да позволим България да бъде заобиколена", подчерта премиерът Борисов. И веднага предупреди присъстващите представители на ЕК, че ако бъде направен опит за това - "правото ни на вето ще бъде използвано". Моята категоричност идва от факта, че страната ни търпи загуби от спирането на проекта "Южен поток" в името на европейската солидарност, заяви Борисов. Много ясно казахме на ЕК и на всички, които вземат решенията там, че са ни длъжни заради нашата лоялност, дисциплина и правилна политика по европейска солидарност, отсече Борисов. И веднага припомни, че "заради несъгласувани през 2006 г. договори с ЕК и куп грешки Брюксел започна наказателна процедура срещу страната ни с посочен мотив - "проведени конкурси". "Истинското спиране зад сцената обаче беше политическо - нарастващото тогава напрежение между Европа и Русия, впоследствие и санкциите", подчерта Борисов.

"Няма лидер в Европа - от президентите на Франция, Германия, Италия и т.н., да не е запознат с нашата идея за хъба. Така предварителната логистика беше направена", увери премиерът и описа идеята за хъб "Балкан": "Предлагаме план, който да бъде работещ, а не да е насочен срещу никоя страна. Ние имаме стабилна политическа ситуация, имаме всички огромни инвестиции в компресори, газопреносни системи, имаме човешки потенциал", изброи Борисов. Според него следващата стъпка е търсенето на повече доставчици на газ. "В разговора с руския президент Владимир Путин неотдавна се договорихме, че когато ЕК и България кажат - "ние имаме газов хъб, елате при нас", те (Русия - б.р.) да решат дали им е изгодно или не. Заради това след днешната среща, след като имаме одобрението на ЕК, аз предлагам да направим една тристранна среща с руската страна, България и ЕК", заяви Борисов.

Премиерът коментира варианта за т.нар. "Турски поток" и се обърна към ЕК с думите: "Според мен и през Турция, когато руският газ мине, ще трябва да влезе в Гърция и тогава Гърция е длъжна да спази същото, което спази България. Да се надяваме, че ще бъдете така стриктни, неотстъпчиви и твърди в Европа, както тогава към България", обърна се той към Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" в генерална дирекция "Енергетика" на ЕК.

Брюксел: Може да разчитате на нас

"Вие може да разчитате на нашата подкрепа, г-н премиер." С тези думи се обърна ръководителят на Дирекция "Енергетика" към ЕК Доминик Ристори към премиера Бойко Борисов по време на конференцията край Варна, като веднага изброи причините за това доверие. На първо място от ЕК отчитат стратегическото местоположение на България. Трябва да вземем предвид географската карта, защото това е важно за развитието на хъба, подчерта Ристори. Като втори плюс той изтъкна "забележителния напредък на България" по изграждането на интерконектори с всички съседни страни - Гърция, Румъния и пр., както и "вътрешните ви ресурси в Черно море". "Ние трябва да се възползваме от ресурсите и отношенията с всички съседи. Това е важно и основополагащо", подчерта Ристори. Като трето важно качество той посочи стабилната регулаторна рамка у нас, която е важна за привличането на инвестиции. Шефът на енергийната дирекция към ЕК обаче посочи, че "изключително важно е и спазването на правната рамка". "Трябва да разгледаме и отношенията с трети страни, включително и Русия, и какво трябва да правим, за да гарантираме правната сигурност", обясни Ристори. Той призна, че "по отношение на някои ситуации има риск от конфликти, затова "трябва да разгледаме тази точка без никакви табута и да намерим правилния подход за тарифите и таксите за трети страни", посочи Ристори.

"Очевидно в България има политическа воля за създаването на хъб", заключи Доминик Ристори.

"Ротшилд" и човек от Москва на форума

Инвеститорската кръгла маса за съдбата на хъб "Балкан" събра представители на инвестиционни и енергийни компании от различни страни като "Ротшилд", американската компания за търговия с шистов газ Cheniere Energy, френската Engie и др., обединени около идеята за увеличаване сигурността на доставките на природен газ за Югоизточна Европа. Русия също демонстрира сериозен интерес към форума, като командирова в "Ривиера" представител на Министерството на енергетиката в Москва.

Очакват интерес от инвеститорите

С този форум за газовия хъб "Балкан" дадохме ясен сигнал към инвеститорите в газовата сфера. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференцията край Варна.

Българското правителство си дава ясна сметка, че целият проект за газовия хъб "Балкан" ще бъде един продължителен процес от проекта до реализацията му, но вече са положени основите за конкретните действия, подчерта тя. Всички видяхте колко много инвеститори присъстваха на този форум, каза министър Петкова. И това е ясно послание, че този газов хъб има бъдеще и че към него ще има инвеститорски интерес, категорична бе Теменужка Петкова. Газовият хъб "Балкан" ще бъде реализиран в тясно сътрудничество с Европейската комисия и по никакъв начин европейското законодателство няма да бъде заобикаляно при реализацията на газовите проекти, които преминават през България. Така България дава ясно послание, че спазва законодателството на ЕС в енергийната сфера, посочи министър Теменужка Петкова.

До 45 млрд. куб. м синьо гориво ще търгуваме в центъра

Цената за реализацията на "южния" вариант на проекта ще бъде 1,4 млрд. евро

От 37 млрд. до 45 млрд. куб. м природен газ годишно могат да бъдат търгувани в бъдещия газоразпределителен център "Балкан" край Варна. Това обяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, който представи пред участниците в инвестиционния форум концепцията за реализацията на хъба.

Около 37 млрд. куб. метра газ ще бъдат търгувани, ако бъде избран т.нар. "южен" вариант за реализация на хъба, който ще транзитира газ към Гърция и Италия и обратно. Цената за реализация на този вариант ще бъде около 1,4 млрд. евро, посочи Георги Гегов.

Ако бъде избран т.нар. "северен" вариант за изграждане на хъба, търгуваните количества синьо гориво могат да достигнат 45 млрд. куб. м газ годишно, обясни Гегов. Реализацията на този "северен" вариант обаче е свързана с изграждането на газопровод по дъното на Черно море от Русия до Варна, по който в "Балкан" директно да се доставя руски природен газ. Инвестицията на този вариант ще бъде около 1,5 млрд. евро, а за да не се дразнят нито Москва, нито Анкара, бъдещата тръба по дъното на морето може да бъде наречена "Черноморски газопровод", оповести още Георги Гегов. При силен пазарен интерес може по дъното на морето да има и повече от една тръба, каза още Гегов.

С една или с две тръби на дъното на морето, а дори и без тръба, хъбът "Балкан" ще се прави, категоричен беше шефът на "Булгартрансгаз". Въпросът е, че при "южния" вариант, без тръба по дъното на морето от Русия, хъбът ще има само регионално значение, но пак ще е стъпка напред към повишаване сигурността на доставките на синьо гориво за региона.
С проекта за газов хъб "Балкан" ще се постигне сигурност на доставките и конкурентоспособност на завършен вътрешен енергиен пазар в региона на Югоизточна Европа, подчерта Георги Гегов.

До ноември "Булгартрансгаз" ще представи в Брюксел предложение за финансиране на предпроектното проучване на хъба. Очаква се то да бъде изготвено до края на 2017 г.

"Газпром": Няма да има тръба до България

Турция ни предоставя възможност за доставки на природен газ по "Турски поток" до границата с Гърция и оттам - за Европа. Това е заявил в Ташкент шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС. Трасета на други газопроводи, в частност до България, не се разглеждат, посочил той. Става въпрос само за преоформяне на всички издадени по-рано разрешения за "Турски поток" - морския газопровод от Русия до Турция, посочил Милер. "Турски поток" ще мине 660 км по трасето на "Южен поток" и 250 км - по ново трасе към Турция. Очаква се първата тръба с капацитет 15,75 млрд. куб. м годишно да започне да доставя газ под морето до Турция в края на 2019 г.

Сигнал за промяна в енергийната политика

Д-р Валентин Кънев, мениджър на
Балканската и черноморска петролна асоциация

Впечатлен съм от информацията, която беше изнесено на инвеститорския форум за газоразпределителния център "Балкан". Той доказа, че по-добре е проектите да се разглеждат като част от многообразието, а не само на основата на двустранните отношения. Кабинетът "Борисов" предлага един динамичен модел за диверсификация на доставките на природен газ за България и региона, който се основава на интересите и съответно - на участието на много страни. А по принцип газовият хъб е най-висшата форма на пазарни отношения в тази сфера, така че предлагането на идея за изграждане на такъв хъб у нас вече само по себе си говори за една сериозна положителна промяна в българската енергийна политика. Тук правилно вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че хъб "Балкан" ще бъде важна рамка, която винаги трябва да се има предвид, когато се разглеждат различни газови проекти в Европа. Така според мене дори не е важно колко бързо ще се реализира този хъб, а че дори само с обявяването му вече имаме нова ситуация при договарянето на доставки на газ за региона.

Ще даде тласък на индустрията

Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика

Европейският газов хъб "Балкан" е планиран като обединителен център на всички наши партньори. Не изключваме нито един от съществуващите проекти. Ние виждаме сериозен потенциал за сътрудничество с всички газопроводи - и с TANAP, и с TAP чрез интерконекторите с Гърция и Турция. Осъществяването на идеята за газовия хъб "Балкан" ще доведе до развитие на индустрията, тъй като ще гарантира сигурност на доставките и ще създаде условия за конкурентен сблъсък на истински доставчици, което означава и добра цена на природния газ. А ако разширим кръгозора си - става въпрос за 126 млн. души население, 22 млн. км газова мрежа и финансови средства от порядъка на 1,2 трлн. евро. Това не е ли топ 10 на икономиките в света? Говоря само за България и нейните съседи. Реализацията на газовия хъб "Балкан" ще доведе и до намаляване на вредните емисии в светлината на Парижкото споразумение за климата.

Ще даде тласък на индустрията

Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика

Европейският газов хъб "Балкан" е планиран като обединителен център на всички наши партньори. Не изключваме нито един от съществуващите проекти. Ние виждаме сериозен потенциал за сътрудничество с всички газопроводи - и с TANAP, и с TAP чрез интерконекторите с Гърция и Турция. Осъществяването на идеята за газовия хъб "Балкан" ще доведе до развитие на индустрията, тъй като ще гарантира сигурност на доставките и ще създаде условия за конкурентен сблъсък на истински доставчици, което означава и добра цена на природния газ. А ако разширим кръгозора си - става въпрос за 126 млн. души население, 22 млн. км газова мрежа и финансови средства от порядъка на 1,2 трлн. евро. Това не е ли топ 10 на икономиките в света? Говоря само за България и нейните съседи. Реализацията на газовия хъб "Балкан" ще доведе и до намаляване на вредните емисии в светлината на Парижкото споразумение за климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай