Борисов прие искания на превозвачите(ОБНОВЕНА)

Протестите им се отменят, но стачната готовност остава

Борисов прие искания на превозвачите(ОБНОВЕНА) | StandartNews.com
  • Протестите им се отменят, но стачната готовност остава

Тримесечен тестов период на тол системата договориха превозвачите на среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. Системата влиза в сила от първи март, стана ясно след продължилите повече от 2 часа преговори в кабинета на министър-председателя. Той при исканията на бранша.

ВИЖ ОЩЕ: ДОГОВОРЕНО! 3 месеца тест на тол системата

Протестите на превозвачите се отменят, но стачната готовност остава.

Превозвачите те ще бъдат готови за въвеждането на тол системата от 1 март. Всички тежкотоварни автомобили и автобуси ще бъдат със сключени договори, увери браншът.

Цените и обхватът, по които ще се работи обаче няма да бъдат предложените от правителството, а от превозвачите. Те обявиха, че в 3-месечния тестов период тарифите ще бъдат по-ниски. В понеделник ще обявят точните параметри, но дадоха пример с най-високия клас превозни средства, които ще се движат по магистралите – цената за тях ще бъде от 18 ст.

Обхватът на системата също се променя. От таксуване в тол системата отпадат пътищата втори клас.

През юни ще има нова среща, на която ще бъдат анализирани анализират приходите от тестовия период. Ако парите са в очакваните рамки, тол системата ще продължи да работи по предложените от транспортния бранш параметри. Ако ли не – ще бъдат обсъдени нови тарифи.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посочи, че за 2020 г. се очаква приходите в бюджета от тол системата да бъдат около 450 млн. лв.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай