Бордът по туризъм се обяви против пушенето

Бордът по туризъм се обяви против пушенето | StandartNews.com

София. "В никакъв случай не можем да кажем, че българският туризъм е в упадък и че българският туризъм след въвеждане на забраната за пушене на обществени места по някакъв начин е намалил своите параметри", заяви Румен Драганов от Националния борд по туризъм по повод предвижданите промени в Закона за здравето, предаде Фокус.

"Забраната за пушене по никакъв начин не уврежда интересите на туризма. Напротив, от маркетингова гледна точка за нас това беше едно изключително силно послание към нашите партньори туроператори от Европа и света и туристи, които посещават България, че страната ни е на високо цивилизационно равнище и се грижи за живота из здравето на всеки", посочи Драганов. С

поред него евентуално приемане на либерализацията на тютюнопушенето на закрити обществени места е изключително отрицателен към всички инвеститори във всяка една област на икономиката. "Народното събрание ще даде лош знак за непостоянност на нормите и за връщането на закони", каза още Румен Драганов.

"Българският туризъм е в сериозна заплаха, ако се либерализира пушенето на обществени места.", допълни той.

Представители на борда са провели среща с депутати от ГЕРБ. „Над 176 организации членуват в борда и са на категоричното становище, че не трябва Народното събрание да отменя забраната за тютюнопушене на закрити обществени места", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Въпросът е с изключителна важност, защото на 4 ноември се провежда голямо изложение в Лондон, на което се прави анализ за продажбите за бъдещи периоди за сезон зима 2013/2014 и сезон лято'2014 г. България има подписани външнотърговски договори с чуждестранни туроператори с обем 4 800 000 почивки за 2014 г. Към момента има над 150 000 реализирани продажби. Технологията на българския туризъм е такава, че ние сключваме договорите за всяка година далеч преди да дойде самият сезон. Брошурите с информация за 2014 г. стоят на рецепциите още от май 2013 г. и всеки чуждестранен турист може да направи заявка и да плати депозит за следващата година със значително намаление", заяви Румен Драганов.

Той обясни, че законът предвижда задължение за всички туроператори да посочат в информационните материали промените. „България като дестинация се продава от 320 големи европейски и световни туроператори в над 32 000 агенции. Само във Великобритания сме в 9000 туристически агенции. В момента сме в невъзможност да кажем за бъдещи записвания ще се пуши или няма да се пуши по време на Студентския празник, ще се пуши ли или не за Коледа и Нова година, в зимния сезон, в следващия летен сезон.

Например във Великобритания ние сме длъжни да уведомим всеки един от туристите с цел защита на неговите икономически интереси и той има право да поиска своя депозит обратно, има право да поиска и обезщетение. Ние сме в невъзможност да уведомим всички 32 000 агенции, че в България вече се пуши. Българският туризъм е в сериозна заплаха, ако Народното събрание направи такъв ход в момента, когато се извършва огромната маркетингова информационна кампания, която не е заплатена от българската държава. Става въпрос за многомилионна инвестиция на чужди туроператори и ние дължим обяснение какво точно правим", посочи Румен Драганов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай