Бобева: Влизането на Украйна в ЕС, ще облекчи съвместния бизнес

Вицепремиерът в Киев за първа копка на обект на "Приста Рисайклинг"

Бобева: Влизането на Украйна в ЕС, ще облекчи съвместния бизнес | StandartNews.com

Киев. Подписването на споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС ще даде нов импулс за търговско-икономическите отношения между България и Украйна и ще даде възможност българските фирми да изнасят в Украйна при много по-облекчени условия от сегашните. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева, която бе на кратка визита в Киев, съобщиха от правителствената пресслужба.

По думите й в момента не се използва напълно потенциалът за икономическо сътрудничество между двете страни.

Бобева се срещна в Киев с вицепремиера по икономическите въпроси Юрий Бойко. „Обсъдихме възможностите за подкрепа от страна на България в процеса на икономическа интеграция на Украйна с ЕС. "Споделих българския опит в присъединяването и изразих подкрепа за европейската перспектива на Украйна", заяви тя.

За първите седем месеца на тази година стокообменът ни с Украйна е нараснал с 14%, като българският износ се е увеличил със 111% в сравнение със същия период на предходната година. „Като цяло, обаче, търговията между двете страни през миналата година отчита спад, което е сигнал към правителствата, че има нужда от тласък ", смята Бобева. Тя съобщи, че през ноември в София ще се състои заседание на междуправителствената комисия по търговско-икономическо сътрудничество, която ще търси възможности за увеличаване на стокообмена и разширяване на областите на сътрудничество.

От българската консулска служба съобщиха, че към 15 септември броят на издадените визи е надхвърлил 250 000, което е основание да се очаква сериозен ръст на туристите от Украйна за цялата 2013 г.

Бобева присъства на първа копка за изграждане на първия в Украйна и Източна Европа екологичен завод за преработка на отработени масла на българската компания «Приста Рисайклинг» в гр. Бородянка, Киевска област. „За мен е чест да подкрепя българска инвестиция в Украйна, още повече че проектът е екологичен и инвеститорът предвижда откриването на 250 нови работни места", подчерта Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай