БНБ: Банките са устойчиви

БНБ: Банките са устойчиви | StandartNews.com

Банковият сектор в България става все по-привлекателен както за съществуващите, така и за потенциални инвеститори в контекста на растяща икономика, стабилни публични финанси и общата устойчивост на банките ни. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на посещението на управителя на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. Вярваме, че чрез провеждащия се преглед на качеството на активите на банките ще се намери решение на всички открити въпроси, което ще даде по-нататъшен тласък на пазарната консолидация в сектора, допълни Димитър Радев.

"Радвам се, че можем да посрещнем в България г-н Стурнарас, за да обсъдим редица въпроси от общ интерес, в това число традиционно доброто сътрудничество и взаимодействие между централните банки на нашите две страни в рамките на Европейската система на централните банки", заяви Димитър Радев. Устойчив напредък се отбелязва и при укрепването на банковия надзор и на рамката за възстановяване и преструктуриране на банки, допълни той.

"Значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, като съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи спадна незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в Централна и Източна Европа", каза Янис Стурнарас. Той ще се срещне и дискутира с ръководството и експерти на БНБ актуални въпроси, свързани със състоянието на икономиката и банковата система в Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай