Бизнесът на преговори с Т.Дончев. Какво ще иска?

Токът за индустрията е най-скъп в България, каза Васил Велев

Бизнесът на преговори с Т.Дончев. Какво ще иска? | StandartNews.com

Работодателите и синдикати са готови с 40 мерки за подпомагане на икономиката и намаляване на злоупотребите, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на „Неделята на Нова“. Той съобщи, че първия кръг от преговорите с кабинета ще е утре сутринта, а държавата ще е представена от вицепремиера Томислав Донченв.

Според Велев разговорите не трябва да се фокусират върху болничните, а върху комплекс от мерки, които ще подобрят средата.

Един от въпросите е рекордно скъпият ток за индустриията, припомни Велев. Според сндикати и работодатели спекулата с него продължава, а това ще забави икономиката.

 Газовата борса, която сега тръгна, е по-различна, защото  изходната точка е различна, обясни Велев.

„Цената на електроенергията, когато заработи борсата, беше сравнително ниска. А сега сме с най-висока цена на електроенергия за индустрията в ЕС. При природния газ е по-различна ситуацията.  Имаме сравнително висока цена. Очакваме от борсата да доведе до намаляване на цената на газа, а не увеличаване“, каза шефът на АИКБ.

Той каза още, че от първите дни на тази година сме с най-висока цена, като през цялата 2019 г. ние сме с втората най-висока цена на свободния пазар в Европа, следвайки Гърция. Едно предприятие сега обаче плаща повече, отколкото същото в Гърция, даде сравнение Велев.

Тези 40 мерки са трудно балансирани, те са в един пакет, в който са постигнати сложни баланси. Такъв например е нашето съгласие да се върнат болничните в НОИ”,  заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според Велев обаче е важно се постигне договаряне, включително и за минимални работни заплати в три категории персонал.

„Минималната заплата е общовалидна за всички и ще бъде минимален праг. Около нея има други 85 икономически дейности и в тях има по три категории.  В различните сектори има работници с минимално образование. Предложението е за минимална заплата за нискоквалифицирания персонал, за средно квалифицираните и за висококвалифициран персонал”, поясни Димитров.

„Бизнесът е готов да плаща по-високи заплати, отколкото е производителността. Това е от последните няколко години, в следствие на догонващото ни развитие. С този механизъм, който трябва да имаме мъдростта да договорим и съответно да осъществяваме, смятаме, че ще дадем тласък на индустриалните отношения и на социалния диалог в страната. Добрият диалог и добрите индустриални отношения  са конкуретно предимство за всяка икономика. Ние можем да договаряме със синдикатите ръст на производителността. Тоест тези спечелени пари дали да ги дадем за заплати, или с част от тях да купим машини, за да може догодина да произведем повече и да получим по-големи заплати. Всичко това, договорено, придобива друго съдържание и става по-устойчиво”, обясни председателят на АИКБ.

„Нещо, по което очаквам съпротива, е модифицираната ни идея за въвеждане на необлагаем минимум за нискодоходните групи. В разговор с бизнеса стигнахме до общо предложение към правителството да възстановява платения данък за нискодоходните групи. В края на годината част от данъка да бъде възстановяван. Това е компромисното ни предложение”, каза Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай