Бизнесмени в Пиринско искат проверки на гръцки фирми

Бизнесмени в Пиринско искат проверки на гръцки фирми | StandartNews.com

Благоевград. Бизнесмени в Пиринския край отново алармираха за нелоялна конкуренция на гръцки фирми в региона. Те настояват за приемането на по-твърди законодателни мерки, с които да се следи изкъсо дейността на некоректни предприятия, собственост на гърци. Най-често става въпрос за нарушения на фирми в шивашката индустрия.

Гръцките работодатели пристигат в района и отварят шивашки цехове. Обещават по-високи заплати на работниците. После обаче започват да бавят месечните възнаграждения, а често дори не плащат нищо на своите подчинени. Само преди 4 месеца в областния център Благоевград над 30 шивачки останаха без заплати и излязоха на протест пред сградата на общината.

Дни по-рано жените буквално арестуваха некоректния си работодател - грък, като го заключиха в цеха. Наложи се той да бъде изваден оттам с полиция. След което офейка в родината си. Със случая се занимават Инспекцията по труда, а потърпевшите внесоха иск в съда срещу фирма „Криси текс". Работничките твърдят, че са принуждавани да се трудят между 10 и 16 часа на ден.

Това не е единичен случай, при който гръцки бизнесмен работи тук няколко месеца и задлъжнява на работниците си. Накрая си прибира тайно машините и изчезва. А дължи и заплати, и осигуровки, и данъци, твърдят бизнесмени от Сандански. На практика няма институция, която да принуди гръцките фирми да се издължат на работниците си, а държавата стои безучастна, допълват те. В същото време собствениците на тези предприятия прибират субсидии, задето разкриват работни места в държава от Европейския съюз.

„В един момент решават да напуснат страната ни и няма никакви санкции за тях. Просто закриват производството, изнасят машините и техниката, а оставят сериозни задължения към работници и държавата ни", категорични са наши работодатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай