БГ завод за кисело мляко в Китай

БГ завод за кисело мляко в Китай | StandartNews.com

Наши компании изнасят за Поднебесната империя праскови, вишни и сливи

Пекин вдига фабрика за олио в Бургас заедно с Националната компания индустриални зони

Български завод за кисело мляко ще има в Китай. Лодис Инвест (Лакрима) и китайската компания Heilongjiang Wondersun Dairy Co Ltd. ще подпишат междуфирмено споразумение за създаване на завод за кисело мляко. Това ще се случи на конференция "Инвестирай в България. Разшири се в Европа", организирана от Българската агенция за инвестиции (БАИ), която ще се проведе на 23 ноември в Шанхай.

Бизнес делегация, в която участват 36 наши компании, и 7 министри води днес премиерът Бойко Борисов в Поднебесната империя. Посещението е по повод Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа. Тя ще се проведе от 24 до 26 ноември в градовете Суджоу и Пекин. На нея се очаква да присъстват премиерите на всички държави от ЦИЕ. В делегацията на премиера Борисов са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката, Божидар Лукарски, на земеделието Десислава Танева, на външните работи Даниел Митов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски.

На форума в Шанхай ще бъде подписано и споразумение между Национална компания индустриални зони и китайската компания Nantong Sumu Biological Technology за създаване на завод за слънчогледово олио в индустриалната зона в Бургас. Международният форум ще бъде открит от изпълнителния директор на БАИ Стамен Янев и в него ще вземат участие вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на икономиката, земеделието и транспорта - Божидар Лукарски, Десислава Танева и Ивайло Московски. Очаква се на събитието да присъства и премиерът Бойко Борисов. От БАИ съобщават, че на форума ще има изпълнителни директори, корпоративни и финансови съветници от България и Китай, които ще споделят своето мнение за инвестиционните и бизнес възможности у нас. Сред гостите ще са още големи китайски компании от секторите земеделие и производство на храни, информационни и комуникационни технологии, транспортно оборудване и др. Основната цел на събитието е създаването на стратегически партньорства и възможности за инвестиции в България. Ще бъдат дискутирани конкурентните предимства на България в областта на информационните и комуникационните технологии, аутсорсинг на бизнес процеси, храни и земеделие, електроника и електротехника, транспортно оборудване и машиностроене, обясниха от БАИ. По време на конференцията в Шанхай ще се подпише и Меморандум за разбирателство между Индустриалната и търговска банка на Китай и Българската банка за развитие.

Български компании ще могат да изнасят плодове и зеленчуци за Китай. Това ще стане възможно, след като земеделският министър Десислава Танева завърши проговорите по условията за износ. Те се водят от началото на мандата. Китай проявява голям интерес към родните праскови, вишни и сливи, научи "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай