БЕХ преразпределя парите си в банките

БЕХ преразпределя парите си в банките | StandartNews.com

София. "Българският енергиен холдинг" започна преразпределие на средствата си в няколко финансови институции, научи "Стандарт". Това става ден след като БЕХ взе решение за по-строг контрол върху средствата на дъщерните си дружества.

Финансистите на компанията са заявили няколко транзакции още от сутринта, заявиха за "Стандарт" високопоставени източници от БЕХ. Целта е диверсифицира рискът съобразно вчерашното решение на БЕХ да няма концентрация на финансови ресурси в една банка.

В понеделник изпълнителният директор на КТБ Георги Христов заяви, че банката управлява голяма част от парите на енергийната система.

Вече нито едно от дружествата под шапката на „Българския енергиен холдинг" (БЕХ) не държи повече от 25% от финансовите си ресурси в една банка, коментираха от компанията днес. Така дружествата вече напълно отговарят на министерското постановление, което ги задължава да не държат по-голям дял от парите си в една финансова институция.

До преди месеци проблем обаче е имало при „Булгаргаз" и „Булгартрансгаз". Тогава от Министерството на икономиката и енергетиката са изискали от всички компании с държавно участие да представят отчет за това дали имат концентрация на повече от една четвърт от парите си в една финансова институция.

При „Булгаргаз" 72.62% от активите му са били в КТБ, става ясно от отчета, представен в министреството на икономиката. От компанията посочват като причина, че на 30.12.2013 г. е постъпило плащане от страна на клиент на дружеството, което представлява 92.78% от активите му. Впоследствие обаче компанията е провела няколко процедури по Закона за обществените поръчки за избор на други банки. Според източник на „Стандарт", близък до „Булгаргаз", парите вече са прехвърлени и в нито една банка не се съхраняват повече от 25% от финансовите активи на газовото дружество.

Подобен проблем е съществувал и при „Булгартрансгаз". Преди месеци компанията е имала подписани договори с 5 обслужващи банки. В същото време обаче в КТБ са се съхранявали 31.12% от финансовите активи на дружеството. Като причина за това от „Булгартрансгаз" посочват, че имат договор с въпросната банка преди приемането на правилата за концентрация на финансов ресурс и предсрочното му прекратяване ще доведе до значителна загуба на средства на компанията.

Към днешна дата парите са разпределени според постановлението. Според изпълнителния директор на „Булгартрансгаз" Кирил Темелков това е било временна ситуация, тъй като клиентите на дружеството не могат да бъдат задължавани как да се разплащат с него и чрез коя финансова институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай