България и Турция се разбраха за превозвачите

България и Турция се разбраха за превозвачите | StandartNews.com

Анкара. Транспортните министри на България и Турция са постигнали консенсус за решаване на проблемите на превозвачите по границата, съобщи българският министър Данаил Папазов, цитиран от бТВ. Тежките преговори в Анкара продължиха над 6 часа.

 

България и Турция са се разбрали за увеличаване на броя разрешителни за превоз, а в последствие да се върви към пълна либерализация на разрешителните режими. Необходимо е също да бъде написана напълно нова спогодба, тъй като действащата в момента е от 1977 г. и е изключително остаряла.

 

По думите на министър Папазов пред бТВ, двамата с турския му колега Лютви Елван са се разбрали в първата седмица на март експерти на двете администрации да започнат изработването на новата спогодба. Тя трябва да бъде готова до края на месеца, а след процедурите по приемането й в двете държави да бъде подписана до края на април и да влезе в сила.

 

„До въвеждането на новата спогодба двете администрации се задължиха да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортните услуги между двете страни", заяви министър Данаил Папазов. По думите му спогодбата ще обхване всички двустранни и транзитни разрешителни, но на този етап е невъзможно да включи и разрешителните от и за трета страна, които обаче ще бъдат значително увеличени.

 

Кризата на границата ни с Турция започна, когато Турция отмени разрешителните за транзитно преминаване на камиони от България. Миналата седмица български превозвачи блокираха движението на камиони през граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай