България и Турция създадоха работни групи за енергийни проекти

България и Турция създадоха работни групи за енергийни проекти | StandartNews.com

Истанбул. Създаването на две работни групи, които да придвижват с приоритет основните енергийни проекти между България и Турция – за това се споразумяха на среща днес в Истанбул министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и неговият турски колега Танер Йълдъз. В работната среща, която на практика бе първото заседание на съвместния комитет по енергийни въпроси между двете страни, участва и заместник - министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов.

Договорените две работни групи ще обсъждат реализацията на проекта „Набуко Запад" и разрешаването на административните ограничения за износ на електроенергия от България за Турция. На вниманието им са поставени и възможностите за използване на пълния физически капацитет за износ на ток от нашата страна до отпадане на ограниченията.

Следващата среща на политическо ниво между двете страни предстои на 21 май в Букурещ, когато ще се състои поредната среща на комитет Набуко. Тогава двете работни групи трябва да представят първите резултати от работата по основнитe приоритети – проекта Набуко Запад и отпадането на административните ограничения за износ на ток към южната ни съседка.

Съвместният комитет по енергийни въпроси между България и Турция ще обсъжда широк диапазон теми от взаимен интерес в отрасъла, както и техните международни и регионални измерения с приоритет газовите и електроенергийните интерконектори. Според двете страни комитетът трябва да работи независимо и самостоятелно и да се концентрира изключително върху експертното решаване на енергийни проблеми, без те да бъдат обвързвани с други открити двустранни въпроси.

„Разговорът ни премина делово и конструктивно и се надяваме в съвсем кратки срокове да има конкретни резултати от него", каза след срещата министър Василев. Турският му колега Танер Йълдъз също изрази задоволството си от конструктивния дух на срещата.а

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай