Неделя,

Ангелкова планира море от 1 юли, иска грантове

От: СТАНДАРТ -
Ангелкова планира море от 1 юли, иска грантове
A
A
A

На море от 1 юли планира министърът на туризма Николина Ангелкова. „Надяваме се и работим в тази посока това да се случи”, заяви тя на специален брифинг в МС. Ангелкова разказа какви мерки са набелязани за справяне с кризата в туризма след проведената видеоконференция на високо ниво с ресорните министри от държавите членки на ЕС.

Ангелкова подчерта изключително тежката и безпрецедентна криза, в която се намират туристическите сектори в ЕС и по света. Настоя за обединени усилия между правителство, местни власти и бизнес, за да отстояват интересите на страната, но и с оглед максимално бързото възстановяване след кризата.

Министърът на туризма обяви, че е предложено да се създаде компенсационен фонд при пътувания, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на операторите и защита на потребителите. „Този инструмент е важен, за да се избегне затвореният кръг, който може да доведе до фалити или неблагоприятни последици за участниците във веригата”, посочи още тя.

Ангелкова съобщи за създаването на възстановителен план след излизане от кризата. „Обединихме се около цифрата 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма”, каза още министърът.

Ангелкова заяви, че е поискала да има ясни правила при разпределяне на средствата към държавите членки, които да бъдат на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията, ангажирани в сектора, до тези средства. Тя настоява и за отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да се насочат към туризма, и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. „Допреди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми, но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово”, обясни Ангелкова.

Било е заявено намерение за единно отваряне на границите на държавите в ЕС, както и единен протокол, правила или препоръки, свързани със спазването на единни здравни стандарти. „Това се отнася както за работата на местата за настаняване и хранене и на всички ангажирани в сектора, така и по отношение на правилата, които туристите следва да спазват. Смятаме, че така нашата работа ще бъде една идея по-лесна, независимо от трудностите”, добави тя.

Обсъдени са били по-гъвкави режими относно визите за туристи от трети за Европейския съюз страни. Ангелкова е предложила да се създаде европейска туристическа стратегия, свързана с възстановяването на позициите на Европа като туристическа дестинация.

„За мен като министър на туризма всеки един, работещ в този сектор е важен и допринася за това ние да работим и да подобряваме качеството на българския туристически продукт. България не е само планини и море, не и само малки или големи хотели – тя е всичко. Има многообразни туристически възможности”, сподели Ангелкова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички