Ангарски: Нови избори ще са на цената на обедняване

Ангарски: Нови избори ще са на цената на обедняване | StandartNews.com

София. Всичко може да понесе икономиката, но нови избори ще бъдат на цената на обедняването на хората. Това заяви финансистът Красимир Ангарски пред БНР.

Служебното правителство не започна подготовката на законите и програмите за развитието на икономиката, а те само допринесоха за неубеденост в провеждане на изборите, допълни той.
По думите му изоставането на България в икономиката продължава. „Новото правителство, каквото и да е то, трябва много бързо да навакса".

Трябва да се вземат абсолютно извънредни мерки за приходите като следваща стъпка. Първата задача на новото правителство е да започне регулацията на монополите, и да им се каже отсега, че до края на годината няма да има никакво увеличение на цените, категоричен бе Ангарски.

Той допълни: „На второ място – извънредни мерки за увеличаване на приходите, най-вече митниците – там може би в момента е най-големият хаос. Там трябва да има и граждански контрол и да се разбере какво става там. Следват мерки за ограничаване на "луксозните разходи" от бюджета, трябва да се прегледа целия бюджет, за да се компенсират най-бедните, за да се увеличат доходите до края на годината. На следващо място е малкият и среден бизнес."

Според финансистът който посегне на валутния борд, ще си отиде веднага, защото ще настъпи хаос. „Хората няма да позволят този хаос и няма да е така лесно един парламент да го променя нещо", поясни е Ангарски.

За икономическата ситуация в Европа финансистът изказа мнение: Не съм оптимист, че ще се тръгне към излизане от кризата. Напротив. Щом и във Франция вече се очаква да се задълбочи кризата, трябва да мислим как да оцеляваме и как да се развиваме в условията на задълбочаваща се криза в ЕС.

Според него методът на икономиите вече се е изчерпал като възможност: В ЕС не са си създали органи, които да наблюдават и да взимат решения. Едва сега се появява предложение за икономическо правителство в рамките на ЕС. Те нямат и контролни органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай