АБВ със 17 мерки за енергетиката

АБВ със 17 мерки за енергетиката | StandartNews.com

София. Краткосрочен план за излизане на сектор "Енергетика" от кризата, в която се намира, ще подготвят от АБВ. Той ще бъде на база на анализа, който ще направи временната анкетна комисия, предложена от "азбукарите". Планът ще бъде тригодишен, а Кирил Цочев от партията на Георги Първанов го озаглави "17 мерки до 2017 г."

"Трябва да се подобри състоянието на пазара - има сбъркани правила за търговия, има балансиращ пазар, който не функционира правилно", изброи той. Цочев ще се бори и за създаването на работеща енергийна борса и нормално либерализиране на пазара, за да се избегнат тези аномалии. Цел на комисията ще е и да установи защо България бе заобиколена от големите енергийни проекти.

"Влязохме в схемата да бъдем енергийно зависими от нашите съседи", посочи той. По думите му седем правителства са "проспали" възможността да разработят дългосрочна и работеща стратегия за сектор "Енергетика".

Цочев посочи още, че създаването на временната комисия е подкрепено писмено от шест партии, а останалите две са заявили подкрепата си устно. Членовете й ще бъдат на паритетен принцип от всички парламентарни групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай