5 причини да използваме счетоводни услуги онлайн

Компаниите пестят време и пари чрез автоматизиране на финансовото планиране

5 причини да използваме счетоводни услуги онлайн | StandartNews.com

В епохата на цифровата трансформация компаниите все по-често използват решения, базирани на облак, за всички аспекти на дейността си. По-специално, счетоводните операции трябва да могат да управляват екипи в различни организационни и географски граници и да имат почти незабавен достъп до данни. Поради това организациите са склонни да проучат жизнеспособността на въвеждането на своите счетоводни системи и процедури онлайн. В този материал ще бъдат разгледани последиците от преминаването към онлайн счетоводна система, както и всички възможни предимства, недостатъци и опасения. В статията ще бъдат разгледани и важните въпроси, като намаляване на разходите, сигурност, мащабируемост и потребителско изживяване, които трябва да се вземат предвид, когато се обмисля дали да се мигрира счетоводството онлайн. И накрая, но не на последно място ще бъдат дадени съвети за това как правилно да се имплементира онлайн счетоводна система. Вече и в България има редица фирми, които предлагат счетоводни услуги в София и онлайн решения на едно място. Тоест не е задължително да посещавате физическа локация на счетоводна къща, а можете да работите 100% дистанционно и онлайн благодарение на специализираните счетоводни програми и софтуери. Това прави счетоводните услуги доста по-гъвкави и ефикасни в сравнение с конвенционалните счетоводни услуги, които се изпълняват от счетоводни кантори само физически на определена локация.

1. Автоматизация на счетоводството и финансовото управление

Автоматизацията може да бъде полезен инструмент за както за счетоводството, така и за финансовото управление, когато става въпрос за рационализиране на счетоводните процедури и създаване на възможност за по-бързо и по-точно финансово отчитане. Чрез автоматичното изготвяне на финансови документи и воденето на записи за различни транзакции автоматизацията може да улесни фирмите при проследяването на техните приходни и разходни операции. Освен това автоматизацията спомага за повишаване на точността, намаляване на човешките грешки и осигуряване на безопасна атмосфера за финансово управление. Предприятията могат да ускорят процеса на създаване на финансови отчети и да подобрят тяхното качество чрез използване на автоматизация. Дружествата могат да спестят време и пари чрез автоматизиране на финансовото планиране, като същевременно повишат производителността и точността.

2. Предимства на онлайн счетоводството

Предприятия от всякакъв мащаб могат да извлекат големи ползи от онлайн счетоводството. Компаниите могат да имат ефективен и относително лесен достъп до финансовите си данни в реално време, като използват онлайн счетоводство. Дружествата могат да се възползват от автоматизираното водене на счетоводство и фактуриране чрез онлайн счетоводни софтуери / програми, което може да им помогне да спестят време и пари. Онлайн счетоводството също така дава на организациите достъп до различни аналитични инструменти и данни, които могат да им помогнат да направят по-информирани решения за развитие на бизнеса.

3. Използване на софтуер, базиран на облак (cloud)

Един от най-ефективните методи за функциониране на счетоводните предприятия в съвременната цифрова среда е използването на софтуер, базиран на облак. Счетоводните предприятия могат да имат достъп до същите данни и хранилища за файлове от всеки компютър или мобилно устройство благодарение на софтуера, базиран на облак, който осигурява по-голяма гъвкавост и лекота. Освен това софтуерът, базиран на облак, улеснява обмена на данни, взаимодействието с други приложения на трети страни посредством т.нар. API и опростява комуникацията с клиентите. Това може значително да опрости наблюдението на клиентските сметки, създаването на финансови отчети и подаването на данъчни декларации. Като същевременно могат да се направят връзки с редица трети страни, които да разширят функционалността на всяка една счетоводна система.

4. Отдалечен достъп

Когато се преценява дали счетоводството може да се води онлайн, отдалечената достъпност е важен аспект, който трябва да се вземе предвид. Това означава, че организациите трябва да се уверят, че техният софтуер е използваем от всяко място или устройство. Благодарение на отдалечената достъпност служителите вече могат да си сътрудничат по проекти и да имат достъп до едни и същи данни, без да се намират на едно и също физическо място. Дружествата могат да се възползват от предимствата на дистанционната работа и възможността да навлязат на нови пазари благодарение на тази подобрена мобилност и гъвкавост. Разходите, свързани с конвенционалното счетоводство, също могат да бъдат намалени благодарение на отдалечения достъп.

5. Подобрена сигурност на съхранението на данни

Сигурността на съхранението на данни става все по-важна с увеличаването на използването на счетоводни приложения в облака. От компаниите се изисква да се уверят, че всички данни са в безопасност и са защитени от нежелан достъп. Приложенията за счетоводство в облак предоставят подобрени функции за сигурност, като например многофакторно удостоверяване и криптиране на данни, за да предпазят всички съхранявани данни и да гарантират тяхната поверителност. Освен това решенията за съхранение на данни в облака често използват техники за излишък, като например съхраняване на данни на множество сървъри, за да се гарантира достъпността на данните в случай, че един от сървърите има проблем. Ефективното използване на онлайн счетоводството зависи от повишената сигурност на съхранението на данни. Всичко това в комбинация с политиките за поверителност на европейско ниво като GDPR допълнително гарантира сигурността на конфиденциалната информация.

В заключение, компании от всякакъв мащаб могат да извлекат голяма полза от ефективността и ползите, които онлайн счетоводството може да осигури. То може да рационализира счетоводния процес и да осигури на компаниите достъп до точни данни и отчети в реално време, които могат да помогнат за подобряване на процеса на вземане на решения. Дружествата могат бързо да се откажат от конвенционалните процедури на хартиен носител и да се справят по-ефективно с финансите си с помощта на правилния счетоводен софтуер, базиран в облака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай