30 фирми показват БГ храни в Китай

30 фирми показват БГ храни в Китай | StandartNews.com

Опитват родно вино, мед и сирене на павилион в Ханджоу

30 родни фирми ще представят хранителните си продуктите в Китай в българския павилион във Всеобхватната трансгранична пилотна зона в Ханджоу. Първите мостри на български храни, които ще бъдат изложени в павилиона, вече са изпратени чрез Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Сред изпратените мостри има мед, сирене, кашкавал, вино, минерална вода, безалкохолни напитки, преработени плодове и зеленчуци, сладкарски изделия и рибни консерви.

Центърът за сътрудничество беше създаден преди по-малко от година. В края на октомври 2015 във Всеобхватната трансгранична пилотна зона в Ханджоу бе открит български павилион, като постоянно действаща експозиция. Това е първият павилион на страна от ЦИЕ, който се открива в Китай по линия на Центъра.

Продуктите ще бъдат изложени в павилиона преди настъпването на Китайската нова година, за да може повече посетители да опитат българския вкус. Мострите се предоставят безвъзмездно от производителите, а Центърът организира и извършва за собствена сметка доставката им в Китай. Тази година се предвижда откриването на български павилион и в Шанхайската зона за свободна търговия. Центърът планира поне още една кампания по износ на български селскостопански продукти и всички фирми, които до сега не са се включили в инициативата, ще могат да го направят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай