2016: Суровините ще ударят дъното

2016: Суровините  ще ударят дъното | StandartNews.com

Свръхпредлагането, по-скъпият долар, очакваното повишение на лихвите, което тревожи инвеститорите, и фактът, че няма сериозно намаление на търсенето, са сред основните фактори, които оказаха влияние върху цените на суровините в глобален план през 2015 г. Това коментираха главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев и дилърът "Международни финансови пазари" в БенчМарк Финанс Станислав Фортунов в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria в неделя от 20.00 часа. В рубриката "Актив на седмицата" водещият Свилен Колев представи графики с ценовите движения на петрола, златото, среброто, платината, паладия, медта и желязната руда през последните 15 години.

Общото между тях е, че цените им са най-ниските от 7-8 години насам. Гостите коментираха, че през 2016 г. пазарите на суровини ще стигнат своето дъно, ще станем свидетели на ограничаване на инвестициите на компании от редица сектори, като редом с това ще се открият възможности за добри инвестиции във финансови инструменти, свързани със суровини.

По отношение цената на петрола Цветослав Цачев заяви, че поне в следващата година цените ще останат на сегашните нива от около 36-40 долара за барел. Анализаторът каза, че може да се очаква ръст до 45-50 долара, но не и до цени от 60-70 долара, които по негови думи са "невъзможни". Той смята, че спад под 30 долара за барел "не стои на дневен ред".

От своя страна Светослав Фортунов сподели очаквания за цени от порядъка на 30-50 долара за барел, коментирайки, че ръст в цената в следващите няколко години "трудно би могъл да се реализира".

За пазара на злато анализаторите отчетоха, че той се влияе много повече от инвестиционните продукти, политиката на централните банки и от търсенето, най-вече от Китай и Индия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай