10 банки на загуба

Общата печалба на трезорите пада до 466 млн. лв. за девет месеца

10 банки на загуба | StandartNews.com

София. Десет от банките в България са на загуба към 30 септември 2013 г., сочи статистиката на БНБ. Това е своеобразен рекорд от доста години насам. Трезорите с отрицателен финансов резултат за полугодието бяха седем. Въпреки това банковата система отчита съвкупна печалба за деветте месеца на годината в размер на 466 млн. лв. Платените данъци от системата са 52 млн. лв.

За същия период на миналата 2012 г. обаче печалбата на банките е била 503 млн. лв. Съвкупната загуба на изоставащите трезори пък възлиза на 31,649 млн. лв. Болшинството от тях са дъщерни дружества на чужди банки или с преобладаващо чуждо акционерно участие. С най-добри резултати за периода е Банка ДСК - 166 млн. лв., което съставлява близо 38 процента от общата печалба на банковата система у нас. На второ място е УниКредит Булбанк с над 149 млн. лв. Трета е Корпоративна търговска банка с 37,7 млн. лв. печалба.

Това са и банките, които имат едни от най-високите кредитни експозиции. Сред губещите на първо място е Българо-американска кредитна банка (БАКБ) с 16 млн. лв. загуба, сочи статистиката на централната банка. Следват я Креди Агрикол България с 11 млн. и Тексим банк - 922 хил. лв. На 750 млн. лв. възлизат обезценките в банковата ни система или това е размерът на невърнатите заеми за деветте месеца. Делът на заемите с просрочие над 90 дни (или считаните за невъзвращаеми) достига 17,22% от всички кредитите (при 17,09% в края на юни).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай