100 подписа само за ден срещу фермер от Петрич

100 подписа само за ден срещу фермер от Петрич | StandartNews.com

Жителите на с. Старчево искат да изгонят с референдум животновъд

Стартира ударно събиране на подписи за провеждане на референдум в петричкото село Старчево. В понеделник започна кампанията сред местните хора, които искат да прогонят от землището на селището петрички животновъд. Подписи се събират в две заведения и в кметството на населеното място. Приготвени са специални бланки, на които се пишат и ЕГН, постоянен адрес и трите имена на подписалия се.

„Само за ден събрахме над 100 парафа на жители на селото. Вярвам, че до петък над 95% от населението ще подкрепи тази подписка, имащите право на глас са 560 души. В идния понеделник ще внесем цялата документация в общинския съвет в Петрич. Действаме бързо, за да организираме в кратки срокове провеждането на референдума", заяви кметът на Старчево Георги Кузманов.

Въпросът в допитването до хората ще е: „Съгласни ли сте стадото на фермера от Петрич Любен Николов да пашува в землището на Старчево?". Начело на Инициативния комитет е селският управник. е събира подписката. Референдумът е последната надежда на местните хора да решат проблема законово. „С този фермер няма никакъв диалог, тъй като е агресивен. Той ликвидира поминъка на селото ни", твърди Кузманов.

До края на април трябва да има решение на общинския съвет, а до края на юни да се проведе допитването до хората. Кметът е уверен, че резултатите от референдума ще бъдат взети под внимание от общинския съвет, тъй като става дума за важен въпрос с местно значение.

Фермерът от Петрич отглежда край селището над 1200 овце и кози. Животновъдът е окупирал почти всички пасища и не позволява на местните стопани да изкарват на паша животните си. Често се стига до конфликти, може да стане някоя беля, затова искаме да си отиде оттук, твърдят селяните.

„Преди 3 г. Любен Николов дойде тук, закупи две ниви от частници на площ от 14 декара. Никой не допускаше, че ще прави обори и ще гледа толкова овце и кози тук. Проблемът е, че прави каквото си иска, казва, че никой нищо не може да му направи", допълва кметът на населеното място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай