Връщат ДДС за наем на кола

Отказват данъчен кредит за покупка на лек автомобил на лизинг

Връщат ДДС за наем на кола | StandartNews.com

София. Фирмите могат да си върнат ДДС, платено за наем на лек автомобил. Това гласи указание на Националната агенция за приходи, пуснато в петък заради многобройните запитвания в кои случаи фирмите може да си теглят данъчния кредит за автомобили. Леки коли са тези, чиито места за сядане без това на водача не превишават пет.

С промени в Закона за ДДС от началото на годината за месечния наем на такива коли фирмите може да си връщат ДДС, дори договорът да е сключен по-рано. Освен това данъчен кредит може да се ползва и за всички разходи на фирмата за ремонт, поддръжка, горива и смазочни материали на наетия автомобил, гласи указанието на НАП.

Не всички договори за лизинг обаче може да се приравнят към договорите за наем, при които фирмите вече имат право на данъчен кредит, става ясно от указанието. При финансовия лизинг, при който изрично е посочено правото на придобиване на лекия автомобил в края на договора, ДДС не се връща. При оперативния лизинг обаче придобиването на колата е само опция. Но ако на лизингополучателя се прехвърлят всички рискове и изгоди от собствеността на автомобила, а сумата от месечните вноски на практика е равна на пазарната стойност на колата, това не е наем, а реално придобиване, констатират от НАП. Затова и в тези случаи ДДС за колата не се връща.

Фирмата има право на данъчен кредит, ако общата сума на вноските за колата е значително по-малка от пазарната й стойност. Затова дилърите на автомобили ги продават със значителна остатъчна стойност, която трябва да се плати при изтичане на договора, ако фирмата иска да придобие колата. По този начин оперативният лизинг се приравнява с наема и бизнесът може да си тегли данъчния кредит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай