Протестът срещу цените на горивата прерасна в искане на 750 лева минимална работна заплата

Протестът срещу цените на горивата прерасна в искане на 750 лева минимална работна заплата | StandartNews.com

Протести срещу поскъпването на горивата в цялата страна. В София недоволстващите се събраха пред сградата на Министерския съвет.

Според протестиращите ръстът на цените е необоснован. Статистиката показва, че през последния месец цената на горивото се е повишила средно с между 11 и 13 стотинки. От началото на годината скокът е с около 30 стотинки. Най-високи цени се отчитат в Северозападна България.

Протести срещу цените на горивата днес се организират още в Пловдив, Пазарджик и Хасково, а през последните дни имаше и във Велико Търново, и Стара Загора.

В София протестът бе организиран от Национален синдикат "Защита" и прерасна в искане за увеличение минималната работна заплата от 510 лв. на 750 лв.

От синдиката искат увеличение на минималната работна заплата от януари догодина на 750 лева, а от 2020 г. - 1000 лева.

Според проектобюджета за 2019 година, минималната работна заплата ще стане е 560 лева.

Протестиращите се обявиха срещу цялата подоходна политика на управляващите, изразиха и недоволството си от поскъпването на газа и всички произтичащи от това услуги като тока и парното.

Зам.-председателят на Националния синдикат "Защита" Милена Атанасова каза, че протестът им е мирен и няма да блокират кръстовища. Атанасова добави, че това едва ли ще е единственият им протест, тъй като опитът ѝ показвал, че властимащите не чуват от един път исканията на народа, а в същото време държавата има пари, но проблемът е в неправилното им разпределение.

"Основното искане, което поставя бизнесът, е за достойно възнаграждение. В това число увеличение на минималната работна заплата за страната, не с 50-60 лв., а да бъде 750 лв. от началото на следващата година. Увеличение на медицинските сестри и лекари, които бягат и заради, което здравната ни система е в колапс. Искаме минимална работна заплата за сестрите 1500 лв., за лекарите – 2000 лв. Увеличение на заплатите на хората, работещи в реалния сектор- тежката индустрия, металургията, рудодобива, химията и др. минимум 1200 лв. Не на последно място поставяме искането си за увеличение на минималната пенсия от 200 лв. на 350 лв.", обясни исканията на протестиращите Атанасова.

Според нея всичко това е възможно да се случи, защото всяка година държавата има бюджетен излишък в размер на над 3 млрд. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай