„Пакет за мобилност“ ще остави 30 000 български шофьори на камиони без работа

„Пакет за мобилност“ ще остави 30 000 български шофьори на камиони без работа | StandartNews.com

Над 30 000 български шофьори на тежкотоварни камиони ще останат без работа, ако Европейският парламент одобри първия пакет за мобилност, известен като "закона Макрон". Това прогнозира пред Дарик Васил Пиронков, председател на Асоциацията на автобусните превозвачи в България.

По думите му предлаганите рестрикции спрямо товарните превози ще предизвикат фалити на 30% от бранша и ще нанесат удар върху икономиката и върху банковата система на страната.

От асоциацията се обявиха и срещу втория пакет за мобилност, който предвижда либерализация на пътническите превози. Според Пиронков обаче дублира закона за обществените поръчки и ще бъде от ползва за една или две международни автобусни компании.

Междувременно беше потвърдено, че българските превозвачи ще протестират. Решението дойде след тричасова среща между министър-председателя Бойко Борисов с еврокомисаря Виолета Булц и представители на родните превозвачи. Повод за разговорите бе именно подготвеният "Пакет мобилност".

След срещата транспортният министър Ивайло Московски обясни, че 17% от брутния вътрешен продукт идва от транспортния сектор.

От своя страна комисар Булц, заяви, че сегашните правила не работят добре и създават хаос в сферата. Затова се надявала на диалог и консенсус още по време на българското европредседателство.

В четвъртък шофьори на ТИР-ве и автобуси ще разположат превозните си средства по столичния булевард "Цариградско шосе" и ще се включат в протестна демонстрация пред НДК, където ще се проведе Срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай