Понеделник,

Отпушват плащанията по земеделски проекти

От: Администратор -
Отпушват плащанията  по земеделски проекти
A
A
A

Общините ще получават безлихвени заеми по одобрени проекти от Програмата за развитие на селските райони. Това реши Министерският съвет вчера като прие Постановление за условията и реда за отпускане на временни безлихвени заеми от централния бюджет по бюджетите на общините. Парите са за финансиране на разходи за междинни и окончателни плащания по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014 - 2020 г. и тяхното възстановяване. Общините бенефициенти по програмата са общини с малък бюджет и приходи. Те са силно затруднени да осигуряват собствени средства за плащания към изпълнителите по съответния проект, преди да са одобрени заявките за плащане от фонд „Земеделие".

Временните заеми от бюджета ще могат да се отпускат на общини с одобрени проекти по ПРСР, които са сключили договор с Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Необходимо е общините да нямат и задължения към фонда, или ако имат, да е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията. Размерът на заема, който ще се предоставя на общината за извършване на междинни плащания ще е до разликата между общия размер на одобрените за финансово подпомагане разходи, включени в заявките за плащане, и платеното по проекта авансово плащане от Държавен фонд „Земеделие".

С друго Постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд „Земеделие" за 2018 г. в общ размер до 20 750 000 лв. Средствата са необходими за извършване на плащания за финансиране на разходи за ДДС на общини по одобрени за подпомагане проекти по ПРСР и Програмата за морско дело и рибарство.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички