Мая Манолова: Не мога да чакам покана да защитавам гражданите, Валери Симеонов да прочете закона

Мая Манолова: Не мога да чакам покана да защитавам гражданите, Валери Симеонов да прочете закона | StandartNews.com

"Аз не мога да си позволя да чакам да бъда канена - примерно ако КЕВР вдига цената на тока. Мое законово задължение е да съм там, където се обсъждат права на граждани. Законът е над правилника. Призовавам господин Валери Симеонов да прочете закона и да не го нарушава. Не е важно, че е отстранена Мая Манолова, а, че беше отстранен представителят, защитникът на гражданите". Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред "Нова телевизия" по повод недопускането ѝ вчера до заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Мая Манолова пристигна на заседанието, тъй като се обсъжда неин законопроект. Председателят на Тристранката Валери Симеонов обаче я изгони, тъй като заседанията били закрити, а тя не била поканена. Той се допита до другите представители в Съвета, като срещу присъствието на Манолова се противопоставиха синдикатите. Вяна Григорова от КТ „Подкрепа" дори обяви, че Мая Манолова искала да бъде батманът на държавата.

"Превъзбудени дами не коментирам", отвърна омбудсманът.

И дъпълни:

"Моите намерения вчера за НСТС бяха да си свърша работата. По никакъв начин не смятах, че това може да предизвика такава буря от емоции".

Тя обяви, че ще пренесе случая в европейските институции за защита на правата на човека.

"Представете си за каква държава говорим, след като институцията, която защитава правата на гражданите, е отстранена от място, където се обсъждат правата на гражданите. Няма да позволя да ми бъде пречено да си върша работата като защитник на гражданите", каза още Мая Манолова.

По темата за пенсионирането на миньорите – темата, заради която тя иискаше да присъства на Тристранката, тя обяви, че и двата синдиката "имат какво да крият" и това било сред причините тя да бъде изгонена от заседанието.

"Факт е, че депутатите са го гласували в края на миналата година. Минало е и през въпросната Тристранка, от която бяхме изгонени. Защо синдикатите не защитават работниците по темата с пенсионирането на миньорите", запита тя.

На въпрос дали може високият ѝ рейтинг и активността ѝ да са причина за раздразнение, дали в тези действия тя вижда обединение срещу нея, тъй като е много активна по всяка гореща тема и вероятно буди притеснение, че може да се готви за висок политически пост, тя отговори:

"Аз съм общественият защитник. Работя по различните теми не от вчера, работех и миналата седмица, и миналият месец, и преди това. Не си стоя на бюрото. Бях в рудник "Бабино" и рудник "Бобов дол", бях в палатките при майките, бях в Странджа, обръщам внимание и на всеки отделен случай, получавам сигнали всеки ден. Ако на синдикатите не им харесва, че стоя зад миньори и шивачки, това е техен проблем, който би дал нови теми за размисъл. Но това е моя мисия и няма да позволя някой да ми пречи да защитавам обществените интереси", каза омбудсманът.

"Рейтингът ми е толкова висок, защото проблемите на хората в България са огромни - във всеки град, във всяка сфера", заяви Манолова.

"По отношение на конкретното обвинение към мен по темата с миньорите - "въртите далавери", нека да ми обяснят какво имат предвид. Вероятно изнасяме заедно въглища и ги складираме в моето мазе. Господата да заповядат да им дам по две чувалчета кюмюр", каза още Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай