Китайският посланик у нас за издирването на Боян Петров: Включи се и най-известният ни алпинист

Китайският посланик у нас за издирването на Боян Петров: Включи се и най-известният ни алпинист | StandartNews.com

Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу заяви, че китайските спасители са достигнали съвсем близо до върха – на височина от 7950 метра, но времето сериозно се е влошило, а видимостта е била по-малко от 1 метър. Заради сигурността си хората от групата са решили да се оттеглят към лагера.

Негово превъзходителство г-н Джан Хайджоу бе гост на БТВ.

Хайджоу каза също, че в операцията по издирването се е включил и най-известният китайски алпинист.

Китайският спасителен екип за издирването на алпиниста Боян Петров е от 25 човека. В него са включени майстори на спорта, медицински специалисти и експерти по логистика, съобщи Джан Хайджоу. В Лагер 3 са намерени тениска, шоколад, друга храна без захар и инсулин, които със сигурност са на Боян Петров. На специално проучване подлежат няколко черни точки, които са били забелязани от хеликоптера, който облетя района на изчезването на Боян Петров преди няколко дни, каза посланикът на Китай. Тези черни точки, които биха могли да бъдат следи от него, са забелязани на височина от 4000 метра, поясни той.

Китайският посланик заяви, че е било планирано изкачване до върха, но по думите му от българска страна е получена информация върхът да не се изкачва заради сигурността на спасителите. В момента сериозно се преценява ситуацията, за да се изготви най-ефективен план за издирването, отбеляза посланикът. Той не прогнозира докога ще продължи издирването, като подчерта, че това зависи от конкретната ситуация.

Вчера жената до алпиниста Боян Петров – Радослава Ненова, съобщи, че е взела решение върхът да не се изкачва. По думите ѝ от лагер 3 нагоре Боян няма да бъде намерен жив.

По думите на китайския посланик Джан Хайджоу двама души от екипа на Боян Петров искат да отпътуват от Катманду и да проверят още веднъж две набелязани от въздуха черни точки, за които се предполага, че може да са следи от алпиниста. Посланикът обаче подчерта, че времето в района е сурово и хората от екипа на Боян едва ли ще пристигнат днес.

Xaйджoy пoкaзa в peaлнo вpeмe кaкви ca мeтeopoлoгичнитe ycлoвия нa вpъx Шишa Πaнгмa в Xимaлaитe, ĸъдeтo изчeзнa Бoян Πeтpoв.
Диплoмaтът пoкaзa cнимки нa тaблeтa cи, oт ĸoитo яcнo ce виждa каква e мeтeopoлoгичнaтa oбcтaнoвкa нa 3700 мeтpa oт плaнинaтa.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай