Неделя,

Е.Радев: България е една от страните с най-малко сигнали за двоен стандарт при храните

От: Администратор -
Е.Радев: България е една от страните с най-малко сигнали за двоен стандарт при храните
A
A
A

Когато има повече обществена активност по темата за двойния стандарт при храните и напитките, производителите и търговците започват да предлагат на пазара и по-качествени продукти. В същото време, обаче, България е една от страните с най-малко сигнали по темата. Това посочи в студиото на „Тази сутрин" евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Той и колегата му Андрей Новаков са автори на програма за справяне с двойния стандарт. Тя ще разполага с 1,3 млн. лв. „С тях ще се подпомогнат потребителските организации за тестове с храни, за сравнителни анализи, за информационни кампании, даже за колективни искове", посочи Радев.

По думите му този тип тестове са скъпи, последните правени от българската страна са стрували десетки хиляди – а в същото време е редно потребителските организации да имат този инструмент. Освен това националните органи за защита на потребителите в момента трудно санкционират мултинационалните компании.

Затова и целта на нашите евродепутати са законодателни промени за централен европейски орган, който да санкционира на ниво ЕС. Радев отбеляза, че дълги години ЕК даже не е признавала, че този проблем съществува.

По темата с решението на КС за Истанбулската конвенция, евродепутатът отбеляза, че в международния документ има много ясни механизми за борба с домашното насилие, но след отсъждането, че е в противоречие с основния закон няма как да продължим напред с ратификацията.

Радев беше категоричен, че когато ЕС започне да прилага конвенцията, България няма да бъде принудена да променя вътрешното си законодателство, а само ще се облекчат процедурите по съдебното сътрудничество, когато, например, извършител на домашно насилие се опита да бяга в чужбина.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички