БАБХ: Продуктите с изтекъл срок стоят в склада, защото ние нямаме място

БАБХ: Продуктите с изтекъл срок стоят в склада, защото ние нямаме място | StandartNews.com

Тоновете храна с изтекъл срок на годност от разследването на Димитър Върбанов продължават да са в склада на търговеца, защото държавният контролен орган не разполага с достатъчно площ за тях.

Обяснението е на д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново.

"Нашите инспектори също са подложени на агресия. Не физическа, a вербална". Това заяви за "Здравей, България" д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново.

Преди дни репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов беше пребит заради поредица от репортажи за склад, който осъществява продажба на храни с изтекъл срок на годност.

"Първият сигнал дойде от господин Върбанов, от "Господари на ефира". Извършихме съвместна проверка. Констатираните количества храни с изтекъл срок са възбранени. Ставаше въпрос за голямо количество, чиято стойност беше доста по-висока от моите правомощия да налагам възбрана - става дума за 9 тона на стойност над 25 хиляди лева. Затова пуснахме докладна записка. Издадена е заповед за спиране на реализацията и унищожаване от изпълнителния директор", посочи той, като подчерта, че всички документи за тяхното унищожаване са издадени.

Той обясни, че става дума за 9,5 тона хранителни продукти на стойност над 25 хиляди лева. Те не трябвало да се унищожават, докато не приключат съдебните дела.

Прокуратурата обаче е категорична, че е иззела необходимите й веществени доказателства и няма нужда от целия тонаж. Сега вместо да изпълни собствената си заповед за унищожаване, държавната агенция прави ежеседмични проверки дали запечатаната храна стои все така запечатана.

"С тези храни те не търгуват. За да бъде затворен складът, ние трябва да имаме законово основание за това", изтъкна той. И допълни, че инспекторите са проверили всички обекти, за които е имало твърдения, че са закупували стоки от складовете.

"Всички продукти са били проследени. Там, където е имало и най-малко съмнение за наличие на продукти с изтекъл срок, всички са били унищожени", категоричен беше Спасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай