30-годишните добре образовани мъже са най-честите длъжници

30-годишните добре образовани мъже са най-честите длъжници | StandartNews.com

Средният размер на необслужваните задължения у нас намалява с 15% спрямо 2016 г. Това показват данните от проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България, съобщи News.bg.

За сравнение през 2016 г. средният размер на дълга е бил 912 лв., докато през 2017 г. - 775 лв. Средният дълг е под средната работна заплата, която се отчита в страната по данни на НСИ - 1095 лв.

Проучването обхваща обработваните дългове от всички компании, членове на асоциацията, които представляват 80% от сектора.

"Хората започват да теглят кредитни средства за по-добър и луксозен живот", заяви Алексаднър Грилихес, заместник-председател на АКАБГ.

Профилът на длъжника се утвърждава трайно като млад мъж, под 30-годишна възраст, добре образован и обикновено на трудов договор. Обикновено са зодия лъв или стрелец , които са надценили своите възможности.

Обичайно това е човек, който наскоро е започнал първата си постоянна работа и не е преценил правилно съотношението между приходите и разходите си. Разместване има обаче при териториалното разпределение.

Най-добре контролират плащанията си жителите на София, Пловдив и Варна. Най-много некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе.

Банките отново заемат първо място сред възложителите, но делът им намалява спрямо предходната година и за 2017 г. представлява 41,59%.

Бързите кредити изместват телекомуникационните продукти и достигат малко над 30% от дълговете, отработвани от колекторските агенции.

Отчетлив ръст има и при лизингите, които вече надвишават 4% от възложените задължения.

Статистиката на АКАБГ сочи, че има намаляване на изкупените задължения. През 2017 г. изкупените дългове се понижават с 14,2%. През изминалата календарна година прехвърлените към колекторските агенции необслужвани заеми са били в размер на 772 млн. лв., докато година по-рано са достигали 900 млн. лв.

Нараства значително броят на възложените случаи от 1,8 млн. на 2,6 млн., което съвпада с броя на работещото население.

За тези пет години успяхме да покажем, че сме по-скоро на тяхна страна. Събиранията на вземания са болезнена тема. Но имаме огромен напредък.

Потребителите вече знаят повече, а по-запознатият потребител по-малко задлъжнява, отчитат от АКАБГ.

На пазара на междуфирмени задължения се отчита двоен спад на обема на възложените вземания спрямо 2016 г. Най-съществени остават проблемите в сферата на търговията на едро и дребно и на строителството.

Кредиторите много по-охотно продават и дълговете си към фирми. В не малко случаи фирмените задължения са обезпечени с даден тип имот. Това е тенденция, която ще продължи и през 2018 г., заяви Райна Миткова, председател на асоциацията.

В сектора на туризма платежоспособността се подобрява в сравнение с предходната година. При производството се наблюдава засилен контрол на плащанията, в резултат на което нивата на задлъжнялост се задържат.

Основните причини за финансовите затруднения на фирмите остават липса на превантивни мерки като застраховки на вземанията, лошо управление на ликвидността и нисък размер на европейско финансиране.

През миналата година бизнесът е чакал 28 дни да получи вземанията си.

Информационната кампания "Мисия платено" е насочена към подобряване на финансовата култура в страната.

Основните инициативи са свързани с наръчник на длъжника, който е публикуван на страницата на самата кампания. В него се съдържат практически съвети какво да прави човек, когато изпадне във финансови затруднения.

Първата инициатива е към най-младите - учениците и тийнейджърите във Фейсбук. За тях бе шокиращо, когато ги накарахме да си опишат разходите за заснемане на видео. Децата в София знаят много по-малко за това откъде идват парите, защото просто получават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай