Най-ужасната зараза засечена в Китай и Монголия. Има ли опасност?

В Русия засилиха санитарния контрол

Най-ужасната зараза засечена в Китай и Монголия. Има ли опасност? | StandartNews.com

На 14 август 2023 г. бяха открити по три случая на бубонна чума в Китай и Монголия . Тази болест се счита за една от най-ужасните - в цялата история на човечеството тя е отнела живота на стотици милиони хора. 

Здравните служби на Русия вече засилиха карантината и санитарния контрол, но подчертават, че рискът от внасяне на чума в Русия е минимален. "Лента.ру" разказва колко опасна е бубонната чума, как се проявява болестта и как може да се излекува.

Какво е бубонна чума?

Чумата е зоонозна инфекция, тоест нейният патоген се предава на хората от животни. Инфекцията се причинява от бактерията Yersinia pestis , или "чумен бацил", която живее в гризачи, диви и домашни животни.

Бубонната чума е една от най-често срещаните форми на чума, която засяга предимно лимфните възли, каза за Lentа.ru Мария Кремлякова, терапевт в службата за доказателствена медицина Docma.ru. Заболяването е получило името си от бубоните - тъмночервени подути лимфни възли в слабините, шията и подмишниците. „Думата „бубо“ идва от старогръцката дума „слабини“, откъдето идва и името на тази форма на чума – бубонна“, уточни терапевтът.

Освен това бубонната чума се нарича "черната смърт". Това име е дадено на това заболяване по време на най-голямата чумна епидемия през XIV-XVII век. Факт е, че при чума възниква синдром на системен възпалителен отговор , което може да доведе до синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация (DIC) - дисбаланс в системите, отговорни за сгъстяването и разреждането на кръвта.

Това от своя страна провокира запушване на микросъдове в тъканите, което води до гангрена. Това придава на кожата тъмен, почти черен цвят. По време на пандемия от чума огромен брой потъмнели тела на пациенти изглеждат като изгорени - черни, овъглени. Което даде второто име на чумата.

Как се предава чумата?

* чрез ухапвания от бълхи;

* чрез драскотини или ухапвания от заразени домашни котки;

* чрез директен контакт със заразени животински тъкани;

* по въздушно-капков път от човек на човек или от животно на човек.

В зависимост от пътя на заразяване се разграничават три форми на чума : септична, пневмонична и бубонна.

Първоначално бубонната чума се проявява с доста неспецифични симптоми, отбеляза Мария Кремлякова. Това означава, че в началния етап е трудно да се разграничи от други заболявания - например грип, коронавирус и т.н.

Първите симптоми на инфекция с бубонна чума са:

* внезапно повишаване на температурата;

* слабост;

* гадене и повръщане;

* втрисане;

* главоболие и болки в тялото.

Инкубационният период на чумата е от един до седем дни - тогава започват да се появяват първите симптоми при болния, които наподобяват обикновения грип.

„Едва по-късно се присъединява силна болка и подуване в областта на лимфните възли. Най-често се засягат ингвиналните лимфни възли, но в патологичния процес могат да бъдат включени и аксиларната и цервикалната област“, ​​обясни терапевтът.

Лимфният възел може да се подуе до размера на пилешко яйце и да стане болезнен. И в късен стадий на заболяването бубонът може да се превърне в отворена, гнойна рана. Ако започнете бубонна чума преди появата на белодробна чума, пациентът ще започне да кашля и ще почувства болка в гърдите и ще бъде трудно да диша. Белодробната чума, ако не се лекува, често е фатална.

Чумната епидемия е бушувала в световен мащаб три пъти в историята на човечеството.

* Чумата на Юстиниан вилнее в Европа, Китай и Африка през 6-8 век.

* Чумната епидемия идва в Европа и Китай през 14 век и продължава почти 300 години.

* Азиатската чума започва в Южен Китай през 1855 г. и се разпространява в Индия, Северна и Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия.

По време на първата вълна около 100 милиона души не са преживели чумата; втората пандемия отне живота на между 100 и 200 милиона души; третата вълна продължи 115 години - през това време болестта взе повече от 10 милиона души.

В историята на човечеството няма друга такава инфекциозна болест, която да доведе до такива колосални опустошения сред населението. Ето защо чумата се смята за една от най-опасните болести в човешката история.

В същото време малки огнища на чума се появяват през различни години и продължават дори през 21 век. Според Световната здравна организация (СЗО) от 2010 до 2015 г. в света са регистрирани 3248 случая на инфекция, а 584 пациенти не са успели да преодолеят болестта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай