На Великден можем да прекалим с яйцата

Избягвайте употребата на суровите, пречат на един важен витамин

На Великден можем да прекалим с яйцата | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.
Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

  • Ако нямате алергии или специфични заболявания, отпуснете му малко края
  • Избягвайте употребата на суровите, пречат на един важен витамин

 

Независимо дали сме постили или не, всички очакваме с нетърпение празничната великденска трапеза, на която особено място заемат яйцата. Много може да се говори за религиозната и философска символика на великденското яйце, на яйцето изобщо или за това кое е първо: то или кокошката. Това, което аз възнамерявам да направя, е да обърна внимание най-вече на здравословните аспекти от неговата консумация.

От дълбока древност яйцата са един от

най-достъпните източници на пълноценен протеин

В традиционното българско село дори най-бедните хора са си отглеждали в двора поне една-две кокошки. По-заможните, които са имали по-често месо на масата, не са си позволявали да го ядат всеки ден. В нашето съвремие, когато нерядко месото излиза по-евтино от зеленчуците, ни е трудно да си представим това, но във времената, когато не е имало хладилници, клането на животно е било сериозно действие, предполагащо ясен план какво ще се случва с месото, така че да не се развали. Докато при яйцата е било тъкмо обратното - кокошките снасят редовно и дори е препоръчително продукцията да се изяжда навреме, тъй като иначе ще се похаби. Няма да е пресилено да кажем, че по нашите земи, наред с пшеницата и млечните произведения, яйцата винаги са били основен хранителен продукт.

Те са на първо място изключително ценен източник на белтъчини. Самата дума за протеин на български език произлиза от названието на част от яйцето - белтъка. Той е най-близкото по състав вещество до т.нар. еталонен протеин - теоретичен "идеален протеин", в който съотношението на изграждащите го аминокиселини в най-голяма степен отговаря на нуждите на човешкото тяло. Освен това яйцата

съдържат почти всички необходими витамини

и минерали, както и умерено количество мазнини, при това без почти никакви въглехидрати. Ето защо те са широко препоръчвани във фитнес диетите.

Естествено, не е възможно нещо да е толкова хубаво и да няма никакви отрицателни страни. Основните минуси на яйцата са следните.

Навярно най-стряскащо от всички е високото съдържание на холестерол в жълтъка. Когато повишеното ниво на холестерол в кръвта се доказа като рисков фактор за развитие на атеросклероза, яйцата веднага бяха заклеймени като вредни. Тогава се считаше, че нивото на холестерол в кръвта зависи пряко от храната и направо забранявахме на пациентите да ядат яйца. Мина доста време преди да се докаже, че това не е точно така. Несъмнено, взаимовръзка съществува, но тя не е толкова силно изразена, колкото се предполагаше.

Днес знаем със сигурност, че едно яйце на ден не влияе върху риска от развитие на сърдечносъдови заболявания при представителите на бялата раса и дори снижава този риск при азиатците. Що се отнася до по-големи количества, данните от проучванията са по-скоро противоречиви. Основният проблем при подобен тип изследвания на взаимовръзките между хранене и заболявания идва от обстоятелството, че хората, които са склонни повече да се грижат за себе си, са също така склонни да обръщат внимание на

модните препоръки за здравословно хранене

Обявете една храна за здравословна сега и ще установите, че след двадесетина години проучванията наистина ще я докажат като такава. Защо? Ами, защото хората, които се грижат повече за здравето си, ще започнат да я ядат. Те ще живеят по-дълго и ще бъдат по-здрави от онези, които не си обръщат много-много внимание, не защото са яли съответната прехвалена храна, а защото цялостно са се грижили по-добре за себе си. И ще бъде много, много трудно да се докаже какъв е наистина приносът на точно този конкретен фактор.

Нещо подобно се случва и с консумацията на яйца. Когато се опитат да изследват влиянието им върху сърдечното здраве, учените неминуемо се сблъскват с това, че хората консумиращи повече яйца, едновременно с това прекаляват с месото, склонни са да приемат по-малко лекарства и имат по-изразено затлъстяване. Върви доказвай после на какво точно се дължи повишената честота на сърдечносъдови заболявания при тях.

Друго нещо, на което трябва да обърнем внимание, когато става дума за консумацията на яйца, това е

влиянието им върху вече болния жлъчен мехур

Хора с такива проблеми трябва да избягват яйцата и аз това го съобщавам по-скоро на всички останали. Засегнатите си го знаят, без да им го казва някой, и избягват яйцата, тъй като изкушат ли се, веднага усещат сериозен дискомфорт.

Разбира се, хората с алергия към яйца също не бива да ги ядат.

И най-накрая се нареждат хранителните отравяния. При тях за съжаление няма какво толкова да се направи, освен да внимаваме все пак какъв е произходът на яйцата, които ядем. Когото се случи да попаднем на заразени яйца, усещането е неприятно, но рядко се стига до по-тежки усложнения. Основният причинител е салмонелата. Проблемът е в това, че токсинът, който отделя, не се долавя нито на вкус, нито на миризма и не се разрушава от висока температура. Сиреч, попаднете ли на яйца, заразени със салмонела, дори да ги сварите или сготвите по друг начин, бактериите ще умрат, но токсинът, произведен от тях докато са били живи, ще остане и ще ни причини значителни неприятности, когато го погълнем.

От всичко разгледано дотук не сме се спрели само на консумацията на сурови яйца. Накратко, избягвайте я. Причините за това са следните. Първо и преди всичко, поради високата си хранителна стойност яйцата са

чудесна среда за развитие на всякакви микроби

И дори да нямат споменатата вече салмонела, суровите яйца и храните, приготвени с тях, могат да бъдат източник и на други зарази. Неслучайно майонезата, сладоледите и други храни, традиционно приготвяни със сурови яйца, в днешно време се правят с яйчен прах. Той е обработен и надлежно стерилизиран, така че да не представлява здравословен риск.

Другата причина, поради която е добре да избягвате суровите яйца, изисква малко по-подробно обяснение. Един от протеините, съдържащи се в яйцата, се казва авидин и има много висок афинитет на свързване с витамин Н.

Двете вещества образуват здрав комплекс

така че витаминът не може да бъде усвоен от човешкия организъм. Ежедневната употреба на сурови яйца може да доведе до недостиг на този витамин в тялото. При термична обработка авидинът губи свойствата си и вече не може да възпрепятства усвояването на витамин Н.

В крайна сметка, Великден е веднъж годишно и особено ако нямате навика да прекалявате с консумацията на яйца през останалата част от годината, не виждам нищо лошо в това да му отпуснете малко края и да си угодите. Стига да нямате конкретни причини да избягвате яйцата и да не прекалявате с тях редовно, няма смисъл да се лишавате от този вкусен и пълноценен източник на хранителни вещества и енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай