Кой е тихият убиец на сърцето?

Никотинът е силно токсичен, димът съдържа 33 опасни вещества

Кой е тихият убиец на сърцето? | StandartNews.com
  • Никотинът е силно токсичен, димът съдържа 33 опасни вещества
  • От цигарите има само една полза - премахват листните въшки

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.
Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

Тютюнът е едногодишно тревисто растение от семейството на картофа, домата, патладжана и червените чушки. В първия момент това може да предизвика учудване. Как така това отровно растение е от едно семейство с тези най-широко употребявани продукти в кухнята? Негови роднини обаче са също така беладоната, мандрагората и татула. Като че ли тютюнът прилича повече на тях.

Това е един от редките случаи, в които почти не съм в състояние да изтъкна възможните ползи за организма от някакъв навик или поведение. Както и да разглеждаме тютюнопушенето, то е предимно вредно, особено във вида, в който се практикува днес. През 2008 г. Световната здравна организация (СЗО) го обяви за най-значимата предотвратима причина за смърт в света.

Центърът по контрол на заболяванията в Съединените щати публикува резултатите от проучване през 2002 г., с което докладва, че мъжете и жените пушачи

 губят съответно по 13.2 и 14.5 години от живота си

за сметка на повишена смъртност. Развитието на поне десетина вида рак се свързва с употребата на цигари. Освен това тютюнопушенето води до хронични белодробни заболявания като хроничния бронхит, белодробния емфизем и в крайна сметка хроничната обструктивна белодробна болест. Редовната употреба на тютюневи изделия е един от класическите рискови фактори за развитие на атеросклероза, която от своя страна води до инфаркт, инсулт и хронична артериална недостатъчност на крайниците. Първите две са водещи причини за смърт в развитите страни, а третото е най-честият виновник за загуба на крайник в мирно време.

Нека се спрем по-подробно на това какво съдържа тютюнът и по какъв начин съставът му действа на организма.

Основната съставка на тютюневия лист е никотинът. Той е силно токсично вещество, което освен за пушене се употребява широко в селското стопанство като инсектицид. Ако цветята ви завъдят листни въшки, сварете 1 - 2 по-силнички цигари в джезве с вода и напръскайте поразеното растение. Повторете още веднъж-дваж през няколко дни и ще се избавите от паразитите. Ето едно - може би единственото - изключително полезно приложение на тютюна.

Попаднал в човешкото тяло,

 никотинът действа като стимулант

на централната нервна система. Повишава чувството на бодрост и съсредоточеност, като същевременно релаксира и изостря вниманието. Много хора палят цигара, когато са напрегнати, за да се успокоят. Това е съпроводено с тенденция към развитието на сравнително слаба физическа и доста силно изявена психическа зависимост. Последното е основното, което затруднява отказването от цигарите.

Никотинът се обезврежда в черния дроб, като същевременно повишава активността на ензимите, отговорни за метаболизма на някои лекарства и на кафето.

Въпреки общо взето силната си токсичност, никотинът не е толкова отговорен за вредните ефекти от цигарите, колкото другите съставки на тютюневия дим. От съдържащите се в него над пет хиляди химични съединения американският департамент по здравеопазването идентифицира тридесет и три вещества, които са известни със своето канцерогенно действие. Сиреч водят до развитие на рак.

Освен това в дима се съдържат вещества, които, попаднали в кръвта, директно увреждат покриващия кръвоносните съдове слой клетки. Това е един от механизмите, водещ до развитие на атеросклероза. Другият е свързан с намаляването на антиоксидантния потенциал на кръвта и тъканите. При това настъпилите поради възпаление увреди много по-трудно се предотвратяват и поправят. Така съдовете се стесняват и запушват, което в практиката се проявява като исхемична болест на сърцето (инфаркти), мозъчносъдова болест (инсулти) и периферна съдова болест.

По подобен начин се получава и

 увреждането на белия дроб

Нежните му тъкани биват атакувани от агресивните катрани и микроскопичните частички сажди в дима, при което в тях се развива възпаление. Организмът няма как да се справи, тъй като с всяка запалена цигара постъпват нови и нови увреждащи вещества. Продължаващото години наред възпаление води до загуба на функционална тъкан, по-лесно и по-често развитие на инфекции и в крайна сметка до хронична обструктивна белодробна болест. Белият дроб и сърцето са като скачени съдове. Заболяването на единия орган задължително товари и другия. В разглеждания случай сърцето е принудено да работи срещу по-голямо налягане в белодробните съдове поради продължителния възпалителен процес, който буквално втвърдява белодробните тъкани. Така се развива

 т.нар. хронично белодробно сърце

което е форма на сърдечната недостатъчност.

Може би някои читатели са попадали на информацията, че цигарите профилактират развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Това е и така, и не е така. Има подобни данни за чистия никотин, но проучванията, проведени по отношение на пушенето на цигари, засега дават противоречиви резултати, така че по този въпрос си струва да почакаме преди да си вадим заключения.

Подобно е положението и с нашумелите напоследък електронни устройства за приемане на никотин. Твърде отскоро се появиха, за да можем да кажем какви ще се окажат техните здравни ефекти.

По отношение на класическите цигари, смятам за никого няма да е изненада, моята препоръка е да ги спрете. Зная, че това е много трудно. Ето основните причини, поради които хората не могат да се откажат от пушенето:

Физическата зависимост. Макар да я слагам на първо място, тя няма чак такова значение. Истинската тютюнева абстиненция е краткотрайна и се понася сравнително леко. Изразява се предимно в главоболие и повишена раздразнителност. Може да се облекчи с помощта на никотинови препарати - дъвки, лепенки и други подобни.

Психическата зависимост. Тя е много по-силна и трудна за изкореняване. Има множество аспекти - от директните ефекти на никотина върху мозъка, които ни карат да търсим усещането, което изпушването на една цигара предизвиква, през навика на премятаме нещо през пръстите си, до самото дихателно упражнение, което извършваме, докато пушим.

Суетата. В днешно време кампаниите против цигарите са заличили в голяма степен привлекателния аспект на пушача и от суетния смисъл на пушенето е останало единствено

 опасението от напълняване

в случай, че се откажем. Но си заслужава да се отбележи, че в миналото цигарите са се свързвали с изява на мъжественост, а при жените - с еманципираност. Макар че последното е преминало през различни фази на неодобрение, тъй като в по-старо време с този навик са били свързвани предимно проститутките.  

Социалната функция на пушенето. Дори днес, когато в повечето цивилизовани страни пушенето на закрито е забранено, все още съществуват колективи, в които важни организационни решения се взимат не толкова в офиса, колкото в релаксиращата обстановка на мястото за пушене. Не един или двама души са започнали да употребяват именно по такъв начин.

Мнозина пациенти са споделяли е с мен, че са пропушили в казармата. "Хайде, който пуши - 15 минути почивка." И пропушваш, какво да правиш? Толкова за

 възпитателната ценност на българската казарма

Общо взето се изисква силна воля и голямо желание, за да се откаже човек от цигарите, особено за това този отказ да бъде траен. Чували сме крилатата мисъл на Марк Твен, който твърди че нямало нищо по-лесно от това да спреш цигарите. Бил го правил стотици пъти. В действителност най-добрият начин да се откажеш от тютюнопушенето е изобщо да не го започваш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай