Каква е разликата между витамин Д и витамин Д3

Добре е да знаем: Кой вид витамин Д да изберем

Каква е разликата между витамин Д и витамин Д3 | StandartNews.com

Витамин Д е мастноразтворим витамин с множество и разнообразни функции за организма. Витамин Д е събирателен термин, който включва в себе си двете основни форми на субстанцията, а именно витамин Д2 (ергокалциферол) и витамин Д3 (холекалциферол).

В общия смисъл не съществува разлика между витамин Д и витамин Д3, като обикновено витамин Д се използва като термин обобщаващ ефектите и действието на субстанцията, както и в разговорната реч, докато витамин Д3 конкретизира използваната му форма и е по-коректният термин от фармакологична гледна точка. В състава на лекарствените добавки, из аптечните мрежи, както и в състава на някои допълнително обогатени храни, задължително се уточнява съдържанието на витамин Д2 или витамин Д3. Различни видове витамин Д от apteka.framar.bg могат да улеснят вашия избор. 

Източници на витамин Д2 и витамин Д3

Двете основни форми на витамин Д споделят идентични ефекти и ползи за организма, но се различават по своята структура и източници за снабдяване.

Витамин Д2 се съдържа предимно в някои видове дрожди и гъби, растящи в условия на облъчване с ултравиолетова светлина и консумирани в суров вид. Съдържа се и в някои видове хранителни добавки, а поради по-ниската цена на суровината се добавя и в редица допълнително обогатени с витамин Д храни, като например портокалов сок, зърнени храни, растителни млечни продукти.

Витамин Д3 се съдържа в хранителни източници с животински произход, като особено богати са мазните видове риба, рибено масло, телешки черен дроб, някои морски дарове, както и жълтъкът на яйцата, млякото и млечните продукти. Значителен процент от предлаганите в аптечните мрежи хранителни добавки с витамин Д съдържат именно витамин Д3, а някои животински млечни продукти са допълнително обогатени с тази форма на витамина.

В допълнение, витамин Д3 е естествено срещаната в организма форма, която се образува под въздействие на ултравиолетовите слънчеви лъчи, като неизползваните количества се складират в мастната тъкан.

Кой вид витамин Д да изберем?

Двете форми на витамин Д споделят повече прилики отколкото разлики, тъй като в организма се превръщат в активната форма на мастноразтворимия витамин.

В организма и двете основни форми на субстанцията се усвояват от интестиналния тракт, метаболизират се в черния дроб, след което в бъбреците се превръщат в активната форма на субстанцията, а именно в калцитриол, преминавайки през различни междинни съединения (25-хидроксивитамин Д2 и 25-хидроксивитамин Д3). Именно посредством калцитриол витамин Д осъществява всички свои познати функции в организма.

Проучвания в областта показват, че витамин Д3 се усвоява много по-добре и повишава нивата на калцитриол приблизително два и повече пъти при използване на еднакви дози, което го прави значително по-ефективен в лечението на дефицит на витамин Д.

Поради тази причина в свободно предлаганите, без необходимост от медицинско предписание, препарати, съдържащи витамин Д той се открива под формата на витамин Д3. В определени случаи се назначава изрично прием на витамин Д2, като при използване на по-високи дози е необходимо задължително медицинско предписание (рецепта). Основните показания за лечение с витамин Д2 включват хипопаратиреоидизъм (намалени нива на паратиреоидиен хормони във връзка понижена функция на паращитовидните жлези), резистентни към витамин Д3 форми на рахит, хипофосфатемия (ниски нива на фосфор в кръвта).

За лечение на леки форми на недостиг на витамин Д или дефицит на витамина, както и за профилактика на някои заболявания (рахит при деца, остеомалация и остеопороза при възрастни) по-често се назначава витамин Д3.

Витамин Д обикновено се назначава в дози от 400 международни единици за деца до една година, 600 международни единици при деца, лица в активна и напреднала възраст и в дози от 800 международни единици за лица на възраст над 70 години. С калкулатор за международни единици към милиграм и микрограм лесно можете да преобразувате мерните единици.

Изборът на конкретен вид и лекарствена форма (капсула, таблетка, разтвор) се определя строго индивидуално, съобразно потребностите на пациентите.  За постигане на оптимални резултати обикновено се препоръчва прием на монопрепарати, съдържащи само ергокалциферол или холекалциферол. Повече информация за особеностите можете да откриете и в популярни статии за здравни проблеми.

Безопасни ли са двете форми на витамин Д?

Витамин Д2 и витамин Д3 показват добър профил на безопасност, но при продължителен прием на по-високи от препоръчваните дози могат да се наблюдават прояви на хипервитаминоза или интоксикация. Предозиране най-често настъпва при прием на монопрепарати с ергокалциферол или холекалциферол в комбинация с готови комбинации от мултивитамини или комбинирани хранителни добавки, които допълнително съдържат витамин Д. Основните симптоми на интоксикацията включват главоболие, повръщане, запек, намален апетит, слабост, загуба на тегло и висок риск от развитие на хиперкалциемия (високи нива на калций в кръвта), които клинично се проявяват с промени в сърдечния ритъм, обезводняване, промени в съзнанието и други и изискват своевременна медицинска намеса.

Липсва риск от интоксикация при снабдяване на необходимите количества с храната и посредством излагане на слънчевите лъчи (излишните количества холекалциферол се складират в мастната тъкан).

Риск от нежелани лекарствени взаимодействия и странични ефекти се наблюдава при едновременна употреба на различните форми на витамин Д, както и при прием с диуретици, лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, препарати, съдържащи жълт кантарион и други.

Някои специалисти в областта предупреждават за риск от по-ниско качество, трайност и нужда от специални условия за съхранение на препаратите, съдържащи витамин ергокалциферол, което не се наблюдава при тези, съдържащи холекалциферол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай