ВКС отмени присъдата на Чеци, гледат делото наново

ВКС отмени присъдата на Чеци, гледат делото наново | StandartNews.com

Върховният касационен съд отмени присъдата на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Магистратите решиха да върнат делото за ново разглеждане, този път пред друг състав на Софийския апелативен съд. 

Според висшите съдии са допуснати съществени процесуални нарушения и не са проверени важни обстоятелства, свързани с автора и начина на извършване на деянието. Доказателствата, че Чеци е убил Яна, не са убедителни, посочват от ВКС.

Съдът посочва като аргумент за своето решение „недостатъчна яснота за крайния час на настъпване на смъртта", като посочват, че са били "игнорирани данни за присъствие на други три лица, за което са свидетелствали редица веществени доказателства".

През лятото на миналата година Софийският апелативен съд намали доживотната присъда на Русинов за убийството на Яна на 19 години затвор. Тогава Апелативните магистрати оправдаха Чеци по два от елементите на обвинението, тъй като прецениха, че не е убил Яна с особена жестокост, а само по особено мъчителен начин. Освен това не бил извършил престъплението в съучастие с други лица.

"Стандарт" припомня, че през есента на 2014 г. състав на Софийски градски съд призна на първа инстанция Николай Русинов - Чеци за виновен като съизвършител на умишленото убийство на Яна Кръстева, извършено по особено жесток начин през лятото на 2011 г. в Борисовата градина.

Присъдата бе доживотен затвор с първоначален строг режим, като се приспада излежаното от Русинов до момента в ареста.

Съдът тогава постанови и по 150 000 лева кръвнина за всеки от родителите на починалата, тоест общо 300 000 лева. Освен обезщетението за роднините на Яна, Чеци трябаше да заплати и над 12 хиляди лева разходи по делото.

В хода на продължилия години процес Чеци твърдеше, че помни осъществяването на сексуален контакт с Яна. По думите му, това е станало напълно съзнателно и с нейно съгласие, а когато си е тръгвал, тя е била все още жива. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай