Вторник,

Цацаров с европроект за проверка за почтеността на служитетелите

От: Рачо Рачев, сн. КПКОНПИ -
Цацаров с европроект за проверка за почтеността на служитетелите
A
A
A

Шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров се е срещнал с представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - Хулио Бачо Терачино, и.д. началник на отдел "Почтеност в публичния сектор", Джулио Неси, политически анализатор в същия отдел и Виктория Миновска.

В срещата чрез видео-конферентна връзка участва и Чиресика Лавиния Фейър, ръководител на проекти в Европейската комисия, ГД "Подкрепа на структурните реформи". Поводът за срещата е началото на проект "Реформиране на проверките за почтеност на служителите на КПКОНПИ", който ще е с продължителност 18 месеца, се посочва в съобщение на КПКОНПИ.

Предвидено е извършване на независима оценка на системата за проверка на почтеността на служителите, прилагана в Комисията, и разработване на нови правила, съобразно добрите практики от ЕС. Новите процедури ще бъдат синхронизирани с Етичния кодекс на КПКОНПИ и при необходимост ще бъдат изготвени изменения и допълнения в него. Като по-далечна цел е заложено новите системи да бъдат използвани за изграждане на цялостна система за проверки на почтеност, съобразно законовите правомощия на Комисията.

Надграждането на предприетите на национално ниво действия в сферата на борбата с корупцията ще утвърди ефективното сътрудничество между институциите, е станало ясно по време на срещата. За постигане на устойчиви резултати важен елемент е осигуряването на гаранции за почтеност и интегритет на назначените служители в КПКОНПИ. Ще бъдат отстранени несъвършенствата в досега прилаганите процедури и ще бъдат сведени до минимум формалните критерии за степента на лоялност на служителите към Конституцията и законите, както и за податливостта им на корупция и към поведение, представляващо корупционен риск.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички