Три гряха докарали съдията Славчо Петков до килията

Три гряха докарали съдията Славчо Петков до килията | StandartNews.com

За малко не загинал от куршум при бракониерски лов

Хазарт, алкохол и жени са трите гряха на съдия Славчо Петков, които в крайна сметка го пратиха в затвора. Това е преобладаващото мнение на близки и познати на бившия магистрат от Велико Търново, получил 4-годишна окончателна присъда в четвъртък. Решението на Върховния касационен съд е окончателно. Петков отива зад решетките за рушвет, но това е следствие на разгулния му начин на живот, убедени са бившите му колеги.

20 октомври 2010 година е черната дата в биографията на Петков. Тогава той е сгащен с 6000 лева в белязани банкноти. Парите са последна вноска от подкуп в размер на 25 бона, които съдията поискал от подсъдимия Емил Шопов-Шопа. Той дал рушвета заради водено срещу него дело за кражбата на 10 тона нафта на стойност 20 000 лева през 2005 година.
Първоначално Петков бе признат за виновен през 2012 година от Софийския градски съд, който му постанови 5 година затвор. На втора инстанция Софийският апелативен съд го оправда. Върховният съд обаче отмени решението и върна делото за ново разглеждане в Апелативния съд. На новото дело съдията получи 5 години затвор, а сега той бе признат окончателно за виновен от ВКС, макар и присъдата му да бе намалена с година..

Славчо Петков е добре познат на редовните клиенти на казината "Али Баба" и "Полтава" в старата столица. 57-годишният съдия профуквал по хилядарка на нощ, а и късметът рядко го спохождал. Който го търсел, знаел, че ще го намери със сигурност край ротативките.
"Имаше си любими ритуали, но не му носеха много късмет. Въпреки това не изглеждаше отчаян, а на следващия ден отново цъфваше с дебела пачка", разказват посетители на казината.
Петков залитал сериозно и по чашката, при това бил ценител и наблягал на скъпо и отлежало уиски. "Не съм простак да люскам ракия", обяснявал на сътрапезници, които не го познавали.
Местните медии подробно разказват впечатленията на таксиджии, които превозели мъртвопияния магистрат до апартамента му в кв. "Картала".
Често се налагало и да му помагат да си отключи, за да се прибере, защото

Петков се отрязвал почти до припадък

След като се разделил със съпругата си Мариела, която заедно със сина и дъщеря му живеят в София, съдията го ударил и на гуляи с местни проститутки. Държал да са "чайчета", млади и свежи.
Другата страст на магистрата били екзотичните пътешествия. Великотърновският вестник "Борба" публикува скандални снимки на Славчо Петков от воаяжа му до далечна Куба. Той се разходил и позабавлявал там на разноските на местен бизнесмен. Охолният живот на Петков трудно се връзва с легалните му доходи.
През 2006 г. със спестени 13 709 лева от заплати той си купува 27 кв. м офис във Велико Търново. На следващата година добавя и "Мерцедес", купен за скромните 1000 лева, които отгоре на всичко били взети назаем. През 2008 г. Славчо Петков тегли 142 000 лева ипотечен кредит. Живее в апартамент в над 20-годишен блок в квартал "Картала" в покрайнините на града.
Петков е в окръжния съд на старата столица от 1998 г. Преди това е бил следовател в Търново и военен следовател към военноокръжната прокуратура в Плевен. Магистратът гледа наказателни дела и до скандала с подкупа никога не е наказван.
При ареста в дома му

са открити пистолет, две ловни пушки и 15 000 лв.

Оръжията са законни, съдията е известен авджия. Обяснението му за намерената у него сума е било, че това бил върнат заем от Шопа, който имал да му дава пари. Записите от СРС-тата обаче опровергават тази версия.
С ловджийството пък е свързана драматична история, която адвокатът на Петков Тодор Тенев разказа в съда, за да му издейства освобождаване от ареста. "Наложи се да му бъде направена животоспасяваща операция и сега е почти инвалид. Освен това страда от стенокардия и диабет", обясни той, но по-късно стана ясно, че злощастният инцидент е бил по време на бракониерски лов.
Славчо Петков, брат му Петко и няколко техни приятели стреляли по глигани в балканите над Нацовци в прохода Хаинбоза без нужните документи. И понеже навлезли в чужди ловни полета, цялата група попаднала под обстрела на друга ловна дружинка. Най-вероятно именно техните куршуми са ранили тежко съдията, а не той сам, както бе лансираната версия за пред медиите. Според нея Петков се прострелял с пистолета си неволно при подхлъзване.
Далеч преди съдията да изгърми с рушвет, проблеми заради злоупотреби спохождат и неговия брат Петко Петков. За няколко месеца в края на 2006 - началото на 2007 г. той е назначен за директор на военния завод "Терем-Ивайло" във Велико Търново. Изгонен е обаче скоропостижно заради финансови спекулации и измами.
Петко обаче поне минава метър и даже не е съден.
Брат му Славчо обаче вече е затворник. Ще трябва да забрави за всички сладки грехове, с които се забавляваше. И ще търси старите си връзки, за да се уреди с по-милозливи съкилийници.

Шопа го топнал, защото не събрал подкупа

Делото, за което Славчо Петков поиска рушвет, е за кражба на 10 тона нафта. Далаверата се оценява за 8 бона. Горивото е крадено от бензиностанция в Свищов, от ямболското село Овчи кладенец и от силистренското село Антимово в периода от март до август 2005 г. Пред съда са изправени Емил Шопов - Шопа от плевенското село Българене и петимата му съучастници Иван Иванов, Георги Даскалов, Йордан Йорданов и братята Пламен и Георги Събеви. Районният свищовски съд на първа инстанция наказва с 2 години престой зад решетките Иван Иванов-Зелето и с 18 месеца лишаване от свобода Георги Даскалов. Четиримата останали, между които Шопа, са били оправдани от съдия в Свищов.
Славчо Петков е член на съдебния състав, който е трябвало да реши делото на 11 октомври 2010 г.
Според версията на Шопов Петков е заплашил, че ако не получи 25 бона рушвет, ще даде по-голяма присъда на Иванов, а на оправданите - осъдителни присъди.
"На този съдия един път му дадох 5000 лв., втори път - още 5000 лв., третия път поиска 6000 лв. Накрая обаче ми писна от този рекет и отидох в полицията. Аз такива пари няма откъде да ги намеря", разказва по-късно Шопов.
Той осигурил първата и третата сума. Вторите 5000 лв. ги намерил бащата на Иван Иванов-Зелето, който теглил пари от банка.
Фаталната за съдията среща с белязаните пари се състояла в търновския квартал "Картала".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай