СРС: Журналистът Димитър Кенаров е бил арестуван незаконно

За това решение на съда съобщиха „Репортери без граници"

СРС: Журналистът Димитър Кенаров е бил арестуван незаконно | StandartNews.com

Софийският районен съд (СРС) прие, че арестът на журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствения протест на 2-ри септември миналата година е бил незаконен, а в действията на полицаите има данни за престъпление. За това решение на СРС съобщиха в Туитър "Репортери без граници". Те призоваха МВР да не обжалва решението на Съда.

Министерството на вътрешните работи призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това става ясно от писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд, година след ареста на мъжа.

Денят е 2 септември 2020 година, по-известен като "кървавата сряда". Димитър Кенаров заедно с много други е задържан по време на антиправителствените протести в центъра на София. Въпреки опитите му да докаже, че е журналист. Малко повече от година по-късно и след две жалби, МВР официално призна - Кенаров е бил бит и незаконно задържан. При първоначалната проверка от прокуратурата не откриха данни за прекомерна употреба на сила.

В началото на януари тази година Софийската градска прокуратура за пореден път е отказала да образува разследване по случая. Според нея служителите на реда дават "категорични сведения, че са видели Кенаров да хвърля към полицаите различни предмети, че е бил агресивен, отправял е обидни думи и не е изпълнил полицейските разпореждания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай