Четвъртък,

Съдът с окончателно решение за Алепу

От: Редакция -
210
Съдът с окончателно решение за Алепу
A
A
A

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд - Бургас, с което бе обявено за нищожно разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy.

Въпросното разрешително за строеж е издадено през 2018 от главния архитект на община Созопол, което предвижда строителство на курортен комплекс и „укрепване на свлачището.  Решението на ВАС е окончателно. Върховните магистрати приемат изводите на първоинстанционния съд, че инвестиционните проекти, въз основа на които е издадено процесното разрешение за строеж, са издадени на името на лице, посочено като възложител, което няма такова качество. Според Закона за устройство на територията инвестиционните проекти, по които се издава разрешение за строеж, се съгласуват и одобряват след писмено заявление на възложителя и след представяне на изброените в разпоредбата документи. В настоящия случай тези разпоредби са нарушени.

Издаденото ново разрешение за строеж за укрепване на свлачище на същия титуляр е извън компетентността на органа, който вече се е произнесъл по идентично искане- разрешаване на строеж - укрепване на свлачище, поради което издаденото разрешение за строеж е нищожно и на това основание, пшосочват от съда.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com