Съд реши: Радостин Радев остава кмет на Костенец

Радев заяви, че няма да се кандидатира за следващ кметски мандат

Съд реши: Радостин Радев остава кмет на Костенец | StandartNews.com

Апелативният специализиран съд отказа да отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Апелативните магистрати отмениха определението на спецсъда от 3 септември, с което Радев е отстранен от длъжността и остави без уважение искането на прокуратурата.

Пред журналисти, Радев заяви, че няма да се кандидатира за следващ кметски мандат. „Решението съм го взел с оглед спокойствие на моите деца и моето семейство. Да, няма да се кандидатирам. Не е свързано с делото, лично мое решение заради семейството”, заяви Радослав Радев. На въпроса колко време ще остане на този пост, той заяви: "Буквално 10 дни до регистрацията на предизборната кампания, до около 23-24-и". Той обясни, че не е кандидат за кмет, а ще участва в листа за общински съветници.

Радостин Радев е привлечен към наказателна отговорност по две дела. Едното за длъжностно присвояване на 22 137 лева, а другото за активен подкуп - в качеството му на длъжностно лице той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет.

Първоначално съдът го задържа под стража, по-късно измени мярката му за неотклонение в „Домашен арест“. На 29 август 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева.

Преди това, през декември 2018 г., той бе обвинен в това, че в условията на продължавано престъпление, на два пъти поискал и получил въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил за себе си. По това производство той се разследва и за безстопанственост, наложена му е мярка за неотклонение “Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай