Сряда,

Руският шпионин вербувал висши хора у нас-ОБНОВЕНА

От: Стандарт -
507
Руският шпионин вербувал висши хора у нас-ОБНОВЕНА
A
A
A
  • Първи секретар на руското посолство в София спешно напуснал България
  • Събирал класифицирана информация за България, ЕС и НАТО

Регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО, е има руският дипломат, когото Спецпрокуратурата разследва за шпионаж. Целта на срещите на дипломата е била придобиване с разузнавателна цел на информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България.

ВИЖ ОЩЕ: Уличиха руски дипломат в шпионаж

По-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж, като фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът има имунитет. Сигналът е подаден от ДАНС. Установено е, че от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност у нас.

От прокуратурата уточниха, че съобразно чл.31 т.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, "дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава". По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, защото е с имунитет, уточняват от държавното обвинение.
 
В петък МВнР е било сезирано от прокуратурата относно действията на руски дипломат.
 
"От страна на ДАНС бе получена допълнителна информация по случая. При тази ситуация същия ден бе проведена среща с руския посланик, на която бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител най-късно до понеделник", допълниха от външното ни ведомство пред "Правен свят".
 

 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички