Руският шпионин вербувал висши хора у нас-ОБНОВЕНА

Първи секретар на руското посолство в София спешно напуснал България

Руският шпионин вербувал висши хора у нас-ОБНОВЕНА | StandartNews.com
  • Първи секретар на руското посолство в София спешно напуснал България
  • Събирал класифицирана информация за България, ЕС и НАТО

Регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО, е има руският дипломат, когото Спецпрокуратурата разследва за шпионаж. Целта на срещите на дипломата е била придобиване с разузнавателна цел на информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България.

ВИЖ ОЩЕ: Уличиха руски дипломат в шпионаж

По-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж, като фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът има имунитет. Сигналът е подаден от ДАНС. Установено е, че от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност у нас.

От прокуратурата уточниха, че съобразно чл.31 т.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, "дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава". По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, защото е с имунитет, уточняват от държавното обвинение.
 
В петък МВнР е било сезирано от прокуратурата относно действията на руски дипломат.
 
"От страна на ДАНС бе получена допълнителна информация по случая. При тази ситуация същия ден бе проведена среща с руския посланик, на която бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител най-късно до понеделник", допълниха от външното ни ведомство пред "Правен свят".
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай