Рестарт за делото на Чеци (ОБЗОР)

Рестарт за делото на Чеци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Върховният съд отмени присъдата му и прати случая за ново разглеждане

Кой и защо уби преди пет години студентката Яна Кръстева? Каква е ролята на трите лица, чийто ДНК материал е намерен на мястото на убийството. На фона на тези въпроси, които все още търсят своите отговори, Върховният касационен съд (ВКС) отмени 19-годишната присъда на единствения подсъдим Николай Русинов-Чеци и върна делото за ново разглеждане на друг състав в Апелативния съд. Русинов беше осъден за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г. Родителите на убитата жена искаха доживотен затвор за извършителя. Русинов пък настояваше, че е невинен. През 2014 г. Софийският градски съд осъди Чеци на доживотен затвор, но той обжалва. През юли миналата година Софийският апелативен съд намали присъдата му на 19 години. Според ВКС са допуснати съществени процесуални нарушения и не са проверени важни обстоятелства, свързани с автора и начина на извършване на деянието.

Според върховните съдии не е докрай доказано, че Чеци е извършил престъплението, и не е изяснена обстановката, в която младото момиче е било убито. Разследващите не са изследвали и състоянието на подсъдимия по време на престъплението. Върховните магистрати в състав Татяна Кръстева, Елена Авдева, Биляна Чочева, са констатирали, че

липсва пълен и коректен анализ

на всички събрани доказателства, които са съдържали противоречия. Съдиите от Апелативния съд така са изложили мотивите си, че връзката между доказателствата се къса и картината, която очертават, не е ясна, смятат още върховните магистрати. Това според тях прави невъзможно да се проследи доколко правилно съдът е формирал вътрешното си убеждение при оценката на доказателствата.

В решението си ВКС заявява, че по начина, по който въззивният съд е формирал убеждението си по въпроса дали Яна е била изнасилена или не, т.е. дали насилието е започнало преди или след половия акт, прозира "тежко и непреодолимо противоречие". "От една страна, се описват данни за следи от кръв и разкъсвания върху дрехите на пострадалата (без да е ясна тяхната локализация, вид и начин за образуване) и като основен източник на кръвотечение се възприема травматичен кръвоизлив от носа вследствие на удари, а от друга страна, се поддържа теза за доброволност на сексуалния контакт, като не е известно как същият би се осъществил без сваляне на панталона и бикините на жертвата, върху които са открити горепосочените следи, свидетелстващи за насилие", пишат върховните съдии. И заключават, че са допуснати съществени процесуални нарушения при изясняване на начина на извършване на деянието.
Липсват конкретни и съдържателни мотиви,

които да обосноват наличието на пряк умисъл

при извършване на деянието от страна на подсъдимия, твърдят върховните магистрати. Според тях апелативният съд не е обърнал внимание, че "въпреки множеството експертизи, назначавани в досъдебното производство и създаващи впечатление за пълно разследване на картината на престъплението, всъщност панталоните, бикините и потника на пострадалата не са проучвани задълбочено, при това в областите, където са били открити биологични следи от кръв".

ВКС намира за основателни твърденията на защитата на Русинов за това, че са игнорирани данните за присъствието и на други трима души на местопрестъплението, за което имало свидетелски показания и веществени доказателства. Нямало и достатъчно яснота за часа на настъпване на смъртта. Именно това е защитната теза на адвокатите на Русинов, който твърди, че с Яна Кръстева е имал единствено интимни отношения. След секс в храстите той я оставил заспала, но жива. Чеци твърди, че тя е била убита по-късно.

Яна беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото й бе намерено няколко дни по-късно, а Чеци беше задържан половин година след убийството. Първоначално той беше неоткриваем и беше обявен за национално издирване. Русинов се включи в скайп разговор с журналист няколко седмици след това. Впоследствие той беше задържан за кратко на летище София и след това освободен. Първоначално арестуван беше Пламен Трифонов, който прекара четири месеца в ареста. Впоследствие прокуратурата свали всички обвинения срещу него. Разследващите се насочиха към Русинов, след като излязоха резултатите от международно изследване на намерените по тялото на Яна косми. Тогава стана ясно, че два от тях са на Русинов. Той призна, че двамата са имали сексуален, но доброволен контакт, след което Чеци си е тръгнал, като оставил момичето да спи в храстите. Според върховните магистрати "въззивният съд не е коментирал и данните за личността на Чеци, психологичния му профил, а също и пияното му състояние по време на деянието". "За мен решението на ВКС е правилно и обосновано. Върховният съд е вникнал в детайлите на делото", заяви за "Стандарт" адвокатът на семейството на Яна-д-р Григор Вълков. "Няма безспорни доказателства Русинов да е извършил убийството. Има доста неща, които трябва да бъдат направени", заяви адвокатът на Чеци Ивайло Найденов.

Такъв човек няма място сред нас

Явор Кръстев, баща на Яна

- Господин Кръстев, какво мислите за решението на ВКС да върне делото за убийството на Яна?
- Ние го искахме това. Затова подадох тази жалба, защото от доживотен затвор съдът намали присъдата на 19 години затвор. Нас това не ни устройва. Такива като него нямат място сред нас, сред вас, сред обществото. Трябва да са там, където им е мястото. Доживот и това е! Днес е моето дете, утре - да не дава Господ, чуждо. Не искам никому да се случва това, което теглим ние.
- Сигурен ли сте, че са събрани достатъчно доказателства за вината на Русинов?
- Вината му е доказана. За три от космите, намерени на мястото на убийството, независими лаборатории в чужбина доказаха, че са негови. А Съдебна медицина е доказала, че след като е била убита Яна, в този час, в който е убита, Русинов говори от същото място по телефона. След като задържаха Пламен Трифонов, набеден за убийството, Чеци замина в чужбина. И като усети, че друг е задържан, се върна. След като направи едно изказване пред журналист и оттам нататък тръгнаха работите.
- С това връщане се очаква делото да се проточи още...
- Тежко дело е, 70 тома са. Признато е от всички, че той е убиецът. В мотивите на апелативния съд пише, че убийството не е било извършено по особено жесток начин. Съдебните лекари казват, че агонията е траяла 20-25 минути, това ако не е тежка смърт, каква ще е.
- Как живеете днес, пет години след смъртта на детето?
- Тежко ни е, спор няма. Кретаме някак. Моята баба викаше: "Господ дава роги, роги носиш, това е".

Пребил е момичето и го е насилил

Григор Вълков, адвокат на семейството на Яна

Убийството е предхождано от извършен насилствен полов акт. Двамата са изпили една бутилка уиски и той е оставил върху нея следи. После е пристъпил към действия за извършване на насилствен полов акт. Не е правилно решението на Апелативния съд, че актът е бил доброволен. По вътрешната част на бедрата момичето има кръвонасядания, счупен нос, разкъсани дрехи, следи от кръв по тях. Яна не е искала акта, а той е искал на всяка цена да се съвокупи. Тя не е викала, защото той е запушил носа и устата. И това е причина за смъртта. Апелативният съд не е прав и за това, че Русинов е извършил убийството по особено мъчителен, но не жесток начин. Съдът не отчита, че в продължение на 20-30 минути Русинов непосредствено е възприемал предсмъртните тежки мъки и страдания на Яна. Преди това е нанесъл жесток побой и всичко това го характеризира и като садист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай