Разследват смъртта на момченце в приемно семейство

То е починало 8 дни, след като е изведено от дома си и е настанено в приемно семейство

Разследват смъртта на момченце в приемно семейство | StandartNews.com

Прокуратурата в Търговище е образувала досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на 3-годишно дете.

Момченцето от преславското село Троица е било с надбъбречна недостатъчност. То е починало осем дни, след като е изведено от семейната среда и е настанено в приемно семейство.

Според социалните работници спешната мярка е била наложителна, коментира пред БНР директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Шумен Мартина Драгнева.

"На 15 май колегите са в дома на бащата. Предприемат спешната мярка, защото на този етап това, което установяват, считат, че е риск за живота и здравето на детето", посочи тя.

Бащата Шукри Зекериев обаче смята, че детето му е било взето неправомерно.

"Социалните работници ме нападнаха и казаха, че пия денонощно. Аз, ако пиех денонощно, това дете можех ли да го гледам година и половина? Радвах се, че го взеха и ще го гледат добре, но ето какво стана. Докторът във Варна ми каза, че детето трябва да взема тези лекарства, иначе получава криза и си заминава. Аз им обясних какви лекарства трябва да пие детето, написано им беше и на едната кутия отгоре", разказа бащата.

Според директора на МБАЛ - Търговище д-р Иван Светулков момченцето е било докарано в спешното отделение на болницата в изключително тежко състояние. Реанимационният екип не е успял да направи нищо въпреки положените усилия. Аутопсията е доказала двустранна пневмония.

Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, заяви, че те са запознати със случая.

"Приемните родители са постъпили изключително отговорно. При първите оплаквания, които детето е имало, са повикали личен лекар за преглед. Той е установил терапия. Съвсем съвестно са давали тази терапията на детето, както и терапията за основното му заболяване. Когато оплакванията на детето са продължили, те са завели момчето в спешния център на болницата", обясни той.

По думите му е трябвало и личният лекар да сигнализира, че проблемът е по-сериозен.

"Това, че детето е било заведено в спешния център веднага, е добър знак, че приемните родители са били изключително загрижени", настоя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай