Вторник,

Прокуратурата се захваща със списъка на Петков, разпитаха и Гешев

От: Редакция -
754
Прокуратурата се захваща със списъка на Петков, разпитаха и Гешев
A
A
A

Прокуратурата ще изиска от МВР цялата информация за лицата, посочени от премиера Кирил Петков.

По време на двучасовия си разпит днес той представи списък с 19 имена. На същото основание на вчера са били снети сведения и от главния прокурор Иван Гешев, изтъкват от прокуратурата.

ВИЖ ОЩЕ: Петков каза дали Гешев е в списъка с 19 имена

"Министър-председателят г-н Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления.

Същият не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления, за което да уведомят прокуратурата. Същата, съгласно чл. 127 от Конституцията, следи за спазване на законността, като e единствено компетентна да привлича към наказателна отговорност лица, извършили престъпление и да поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер.

Прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия", съобщават от държавното обвинение.

Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество, допълват от държавното обвинение.

От там напомнят, че по реда на чл. 198 НПК и при спазване презумпцията за невиновност, българската общественост е била своевременно информирана относно предприеманите действия по разследвания, касаещи част от посочените от министър-председателя лица.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com