Прокуратурата погва фиктивни ученически екскурзии

8 млн. лева източени от бюджета на МОН

Прокуратурата погва фиктивни ученически екскурзии | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод медийни публикации за източени близо 8 милиона лева в схема за фиктивни почивки за ученици, съобщиха от държавното обвинение.

Екскурзиите са организирани от държавното дружество „Ученически отдих и спорт“, което е под контрола на Министерството на образованието и науката (МОН). Нередностите са установени от поредица проверки на МОН през последните 4 месеца. Констатирано е, че при стартиране изпълнението на сключен договор между МОН и търговското дружество, дружеството е поискало и получило заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лв. В единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 г. до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца в базите на търговското дружество на МОН, за които министерството би трябвало да преведе само 186 293 лв.

Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. За целта наблюдаващият прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на лична проверка в хода, на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието и науката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай