Събота,

Повдигат обвинения срещу надзиратели, допуснали смъртта на затвор

От: Матей Бонев -
Повдигат обвинения срещу надзиратели,  допуснали смъртта на затвор
A
A
A

Софийска градска прокуратура е внесла в Бургаския районен съд  обвинителен акт срещу двама надзиратели от затвора  в Бургас  за причинена от тях смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричинителство  на лишен от свобода.  Това съобщиха днес от дъравното обвинение.  Трагичният инцидент е станал на 25 март 2017 г. Сутринта е възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на лишения от свобода Горан Горанов, при която имало свободно изтичане  на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението й с тялото на затворника е предизвикала тежка термична травма, вследствие на което е настъпила неговата смърт.
  Двамата надзиратели в Бургаския  затвора чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на Горан Горанов, настанен в наказателна килия във II-ра зона на затвора с повишена сигурност, аргументират обвинението от прокуратурата. Обвиняемите надзиратели са били длъжни, но не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода. При възникнала аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на заатворника. 
  На двамата надзиратели е наложена забрана за напускане на страната. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.
 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички