ОБЗОР: Двама обвинени за терора срещу банките

ОБЗОР: Двама обвинени за терора срещу банките | StandartNews.com

Дружеството се прочу с телефонен рекет, преди да загуби лиценза си

Съдружниците от "Глобал маркет" имали база данни с 300 000 телефона

С над 300 000 номера на бизнес абонати са разполагали брокерите от вече бившия инвестиционен посредник "Глобал маркес". Въпреки това те разпратили съобщения "за рисковете за депозитите в българските банки" само на около 500 от тях. В понеделник следобед при акция на ДАНС бяха задържани съдружниците във фирмата Кирил Джабаров и Робърт Димитров, иззети са компютри от офиса им. Двамата заявили по време на разпитите, че не са искали да създават смут и паника, а само да информират свои клиенти за ситуацията. Това разкриха за "Стандарт" източници от разследването.

Прокуратурата започна официално разследване срещу Кирил Джабаров и Робърт Димитров, но днес те бяха пуснати на свобода срещу парична гаранция от 3000 лв. на всеки. Без обвинение остава Йордан Моллов - човекът, който основно движи нещата в лицензирания инвестиционен посредник "Глобал маркес".

Джабаров и Димитров са обвинени за предаване на неверни данни за тревога. Предвижданото наказание за подобно нещо е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. Според хора от ДАНС двамата са използвали собствената си мрежа от свързани фирми, чрез които е станало изпращането на мобилните съобщения.

Разследващите обаче смятат, че изпращането на съобщенията е направено с умисъл, защото брокерите се опитали да маскират съобщенията. "Иначе няма никаква логика да изпратиш само 500 съобщения, при положение че имаш огромна база данни", смятат полицаите.

"Глобал маркес" вече не съществува като инвестиционен посредник, който действа с разрешението и надзора на Комисията за финансов надзор. Заради финансовите трудности общото събрание на дружеството на 26 март т.г. прекратява дейността му. Според съобщение на сайта на компанията това е станало на 13 май.

Въпреки това събраната дотогава богата база данни от бизнесабонати на един от големите мобилни оператори у нас остава във фирмата. Дали някой е платил, за да бъдат изпратени съобщенията на избрани нейни бивши клиенти, засега е тайна.

Дружеството е създадено през 2008 г., когато "Глобал маркес" получава лиценз като инвестиционен посредник от Комисията за финансов надзор. Първоначално 95% от компанията държи 36-годишният чех Павел Кочалка, а останалите 5 на сто принадлежат на 41-годишния Владимир Цолов, който също има чешко гражданство. Компанията използва една от най-добре развитите електронни платформи за Форекс търговия на световните пазари - "Мета трейдър 5".

Всъщност чехите заедно с мениджърите Йордан Моллов и Робърт Димитров искали да наложат система за телефонен маркетинг, изключително популярна в САЩ и Западна Европа. Тя се състои в следното: звъни се на богати потенциални клиенти с цел да бъдат привлечени да купуват акции на световни гиганти като "Епъл", например.
Брокерите предлагат вложения от по 50 хиляди долара в атрактивни акции, като обещават високи и за мнозина нереални печалби.

Българите обаче се оказват доста по-консервативни от западняците. През 2009 г. започват масови оплаквания в Комисията за финансов надзор от упражнявания телефонен терор. Чиновниците правят собствено разследване, но не е ясно дали КФН налага глоба на "Глобал маркес".

Проверката все пак показва, че във фирмата се изплащат нереално високи заплати от по две-четири хиляди лева на сътрудници, за които даже няма изискване да имат подходящо висше образование. В същото време декларираните финансови резултати от 120 000 лв. говорят, че фирмата не успява да развие успешна дейност на българска територия. Затова не е странно, че Павел Кочалка се оттегля и прехвърля дяловете си на мениджърското тяло.
Сред инвестиционните брокери у нас "Глобал маркес" не е сред познатите имена. Но почти всички се сещат за телефонния терор над гражданите. Във форумите се разказват редица случаи, от които става ясно, че посредникът работи с високи такси и комисиони, които на практика изяждат печалбата от сделките.

Срещу компанията има общо 6 дела, както и няколко глоби за нарушения на трудовото законодателство. Всички те са подадени от недоволни служители в дружеството.

Моллов се дипломирал с тема за престъпността

Главният акционер в "Глобал маркетс" Йордан Моллов се е дипломирал в Стопанската академия в Свищов с работа на тема "Статистика на престъпността". Това разкриха за "Стандарт" източници от университета. Моллов е взел тапия на 10 септември миналата година, а на 1 януари е записал докторантура по приложна статистика в енергийната област. Не е ясно по какви причини Йордан Моллов, който е придобил бакалавърска степен по международни отношения в САЩ и магистратура по бизнес администрация в университета Фордъм в Ню Йорк, продължава да учи в Свищов. След това работи в 3 хеджфонда в американската бизнес столица. Моллов е роден в Прага, но завършва средното си училище в Лом.

На 23 юни, дни преди атаката срещу банките, е бил заедно с Робърт Димитров на Червения площад в Москва, стана ясно от негови снимки във Фейсбук. От други фотоси се вижда, че съдружниците от "Глобал маркетс" са се забавлявали добре по екзотични места.

Венци Чикагото: Не съм на хапчета

"ДАНС са направили сериозен психопрофил на моята личност, акцията цели да ме унижи и уплаши". Това заяви на нарочно свикана пресконференция първият задържан за банковите атаки Венцислав Ангелов-Чикагото. Русенецът бе арестуван в събота и пуснат в неделя след 24-часов престой в ареста.

"Лежал съм 15 месеца в Никозия, докато ме разследваха за трафик на кокаин, справих се с една корумпирана съдебна система като кипърската, не се уплаших. Така че и сега няма да ме уплашат и няма да ме сломят, аз съм жертва на системата", бе категоричен русенецът. Ангелов се зарече, че от днес всеки, който си позволи да го нарича "криминален контингент" или "наркотрафикант", ще понесе гражданска отговорност. Уточни още, че никога не е имал присъда, за която да е изтърпял наказание в България. Закани се да съди сайт, защото в него е написано, че вместо с полицаи трябвало да го придружават санитари. "Аз съм усмихнат, позитивен човек, който не пие хапчета", заяви още Ангелов.

На въпрос откъде има информация за състоянието на банковата система, за да излезе с клип в социалните мрежи, Ангелов уточни, че има няколко източника. Освен това следи и анализира обстановката и обича да реди пъзели. Той отрече да познава някой от другите задържани.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай